Zastupitelé řešili „hospodskou“ vyhlášku

Všechna restaurační zařízení v Třinci musí vybudovat uzavřené kuřácké prostory. Vstup do provozoven pak je povolen do druhé hodiny ranní.  Zhruba tak vypadalo znění nové vyhlášky, kterou řešili zastupitelé Třince. Nakonec se ukázalo, že návrh, s nímž přišli dva zastupitelé, je v rozporu se zákonem.

Třinecké zastupitelstvo odměny pro primátorku a náměstky nikdy neřešilo a ani řešit nebude. Foto: mr

Je tomu už rok, co zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která reguluje otevírací dobu restaurací na Koperníkově ulici do 24 hodin. Minulý týden se jí zastupitelé zabývali znovu, a to na popud zastupitelů Radany Šoltésové a Jana Ference, kteří chtěli vyhlášku zrušit a následně schválit novou.

Bavit se až do rána
„Podle nás je stávající vyhláška diskriminační a omezuje svobodu podnikání. V Třinci není možnost bavit se do ranních hodin, což vede k vandalství a rušení nočního klidu. Hostinští proto přišli s návrhem, že by se do všech provozoven v Třinci mohlo vcházet do druhé hodiny ranní, a pak už ne. To by vedlo k tomu, že by se zamezilo korzování mezi podniky,“ vysvětlila Radana Šoltésová. Otevírací doba by pak nebyla omezena a stávající hosté by se v podniku mohli bavit až do rána.

Dále měla nová vyhláška uložit provozovnám povinnost zřídit uzavřené kuřácké prostory. Hosté by pak nesměli chodit ven, a pokud by se tak stalo, už by po druhé hodině nebyli vpuštěni zpět.

Obyvatelé se potřebují vyspat
Primátorka Věra Palkovská připomenula, že za vznikem vyhlášky nebyl cíl omezit zábavu, ale vyjít vstříc lidem, kteří na Koperníkově ulici bydlí. „Díky tomu došlo k razantnímu snížení stížností a o 80 procent poklesl počet výjezdů městské policie. Chceme, aby se mladí lidé měli kde bavit, ale ne na úkor obyvatel města, kteří se prostě potřebují vyspat,“ argumentovala.

Náměstek primátorky Ivo Kaleta pak vysvětlil, že pokud by zastupitelé zvedli ruku pro novou vyhlášku, muselo by ji město poté zrušit, protože je v rozporu se zákonem.

Ministerstvo je proti
Ministerstvo upozornilo například na to, že nelze omezovat provozovny plošně, ale pouze ty, u kterých se vyskytuje problém. Návrh, že by se mohlo vstoupit do restaurací do druhé hodiny ranní, a pak už ne, ministerstvo rozporovalo: „Toto je nutno hodnotit jako zjevně diskriminační, neboť by se zavedl dvojí režim mezi jednotlivými zákazníky, tedy těmi, kteří sedí vevnitř, a těmi, kteří se chystají vstoupit.“

Ministerstvo pak také upozornilo, že město nemůže vyhláškou přikazovat podnikatelům, aby si zřídili uzavřený prostor pro kuřáky, neboť už jen toto je v rozporu se zákonem o ochraně zdraví.

V noci je konečně klid
Ještě před hlasováním na zastupitelstvu vystoupili dva lidé z řad veřejnosti. První byla domovnice z panelového domu na Koperníkově ulici Emílie Nohalová. „Musím říct, že nám vyhláška pomohla. Konečně je v noci klid a my se normálně vyspíme. Před tím to bylo strašné, opravdu strašné, co se před domem dělo,“ nastínila.

Podnik to likviduje
O slovo se přihlásil i provozovatel Vidle Irish Pubu Jiří Bednář. „Vyhláška je pro mě likvidační. Je nespravedlivé, že podnik, který se ode mne nachází jen pár desítek metrů, jen je na jiné ulici, může mít otevřeno až do ranních hodin, a já ne,“ poukázal Bednář. Podle něj by problém vyřešilo právě to, že by hosté nebyli vpuštěni po druhé hodině dovnitř, tudíž by nekorzovali mezi restauracemi a v ulicích by byl klid.

Předkladatelé nové vyhlášky nakonec ponechali v jejím znění jen její první část, která se týká zrušení stávající vyhlášky. Pro byli pouze Jan Ferenc a Patrik Bocek.

Zastupitelé se shodli v tom, že by bylo dobré ve městě podpořit vznik klubu, kde by se mladí lidé mohli bavit. „O jednom místě už jednáme, šlo by o objekt u nadjezdu. Budeme hledat řešení,“ uzavřela Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu