Orel vypustil do stodoly čtyři sovy

Čtyři mláďata sovy pálené ze Záchranné stanice v Bartošovicích se v těchto dnech zabydlují v jedné z hospodářských budov v komplexu kláštera sester Alžbětinek v Jablunkově.

Petr Orel s mládětem sovy pálené. Foto: ba

Sovy pálené, kterých v naší přírodě ubývá, přivezli minulé úterý do Jablunkova Petr a Marcela Orlovi ze Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku.

„Jedná se o mláďata z druhého hnízdění, která jsme odchovali v loňském roce. Nechtěli jsme je vypouštět už vloni, protože z tělesného hlediska vyzrála až v říjnu, a to už bývají dosti nepříznivé podmínky. Pak dochází k poměrně velkým ztrátám. Teď už umí lovit, jsou vylétané, jarní období je ideální k tomu, aby mohly jít do volné přírody,“ přiblížil předseda Záchranné stanice v Bartošovicích Petr Orel. Ptáky přivezl do Jablunkova se svou s manželkou.

Sovy pálené se už v minulosti v komplexu kláštera Alžbětinek vyskytovaly, v 90. letech údajně hnízdily v klášterní věži.  Jedná se tedy o pokus o repatriaci.

„Zhruba deset až čtrnáct dnů si budou zvykat na místní prostředí. Poté jim otevřeme výletové otvory. Pokud se jim tady zalíbí, tak tu zůstanou a možná zahnízdí. Abychom docílili zaručeného úspěchu, mělo by se vypouštění sov opakovat ještě jednou nebo dvakrát. Druhá skupina by měla následovat v srpnu,“ dodal Orel.

Iniciátorkou repatriace sov pálených je sestra Kamila Svobodová, ruku k dílu přiložil Jan Michalik. „S přípravami jsme začali už vloni. Utěsnili jsme stodolu, aby se do ní nedostali predátoři, instalovali jsme budky, vytvořili zasíťované výletové otvory. Jsou u nich bidýlka, aby sovy mohly pozorovat okolí. Nad klášterem jsou pastviny, louky a pole, je zde ekofarma, chovají se tu krávy. Jedná se o ideální lokalitu pro sovy, je tu dostatek hlodavců,“ zdůvodnil Michalik.

Záchraně sovy pálené a sýčka obecného v České republice se Petr Orel věnuje přibližně od roku 1998. „Máme několik chovných párů obou druhů, odchováváme mláďata a poté je ve vybraných lokalitách připravujeme na vypuštění,“ poznamenal Petr Orel.

Další zprávy z regionu