Odešla redaktorka Emilia Świder

Už nám nezavolá, už nenapíše ani řádku… Když jsme se dozvěděli, že nás 22. dubna 2024 navždy opustila naše kamarádka Emilia Świder, naplnila nás prázdnota a smutek. Odešla dlouholetá redaktorka Třineckého hutníku, jejíž hlas byl slyšet i v podnikovém rozhlase.

Emilie Świder na jedné z akcí v posledních letech. Foto: archiv redakce

Emilia Świder (rozená Bocek) se narodila 23. července 1951. Pocházela z Návsí, později však bydlela v Českém Těšíně. Po absolvování místního Polského gymnázia vystudovala filologii na Jagiellonské univerzitě v Krakově. Do Třineckých železáren nastoupila 1. ledna 1979 kam přešla z Československého rozhlasu Ostrava.

V Třineckých železárnách pracovala přes 40 let na pozici redaktora podnikového časopisu Třinecký hutník a závodního rozhlasu. Někteří z nás s Emilkou spolupracovali již před rokem 2009, kdy odešla do důchodu, jiní měli tu čest ji poznat až později.

Emilka byla neobyčejná, důchodkyni nepřipomínala ani zdaleka. Pravidelně nám dodávala články hlavně na stránku v polském jazyce, stále se zajímala o dění v regionu a nenechala si ujít žádnou zajímavou regionální akci. Spolupracovala s Muzeem Těšínska a aktivně působila v Archeoparku Chotěbuz – Podobora.

Byla živlem, který uměl nadchnout a všude jí bylo vždycky plno. Svoji vitalitu a znalosti zúročovala ve svých textech i během našich společných setkání. Měla ohromný dar pro vyhledávání a psaní lidských příběhů. Erudovaná redaktorka – dáma s citem pro detail, která byla vždy perfektně připravena.

Měla nepřeberné množství zálib, ráda vařila a odpočívala u ručních prací. Vyšívala, zdobila kraslice, byla velmi zručná a precizní. Milovala se vracet do svého rodného domu v Návsí, kde měla svou vymazlenou zahrádku. Na prvním místě však měla vždy rodinu, pro kterou by jela až na kraj světa.

Emilko, měli jsme Tě moc rádi,

Redaktoři Třineckého hutníku

Další zprávy z regionu