Postele zvýší pohodlí pacientům sanatoria

Sanatorium v Jablunkově investovalo zhruba 10 milionů korun do nového vybavení. Zároveň rekonstruuje kotelnu a finišuje s projektovou dokumentací na kompletní opravu dalšího oddělení.

Nové postele v jablunkovském sanatoriu. Foto: sanatorium

Díky evropským fondům mají v sanatoriu 68 nových moderních postelí i matrací, myčky podložních mis a přístroje na rehabilitaci.

„Loni jsme postele začali navážet, poslední dorazily před měsícem. Zařízení stálo kolem 10 milionů korun, naše spoluúčast je 15 procent, zbytek pokryje dotace,“ nastínil ředitel sanatoria Jan Zawada. Dotace se týkala plicního oddělení, na kterém je 97 lůžek. Část jich vyměnili už dříve za polohovací. „Nová lůžka jsou benefitem pro pacienta. Personál bude mít díky nim snadnější práci,“ řekl ředitel.

V sanatoriu, které letos slaví 100 let od svého založení, již v minulém roce posílili přívod elektřiny. Novotou voní stanice na výrobu páry. „Čeká nás výměna kogeneračních jednotek a plynových kotlů. V minulých dnech jsme schválili předloženou projektovou dokumentaci a v současnosti se rozbíhají realizační práce,“ vysvětlil Zawada.

V šuplíku zatím skončí projekt na kompletní rekonstrukci dalšího z oddělení sanatoria, které na opravu ještě čekají. „Výzva vypsaná na léčebny dlouhodobě nemocných byla nakonec zrušena. Ale my jsme se rozhodli dotáhnout projekt do konce, abychom ho měli připravený při vyhlášení jiné výzvy,“ upřesnil na závěr ředitel.

Další zprávy z regionu