Strážníky nahradili na autobusovém stanovišti pracovníci ochranky

O větší bezpečí, ale i komfort cestujících na autobusovém stanovišti, se nově starají pracovníci bezpečnostní agentury. Nahradili strážníky městské policie a pozornost budou soustředit hlavně na bezdomovce, kteří svým chováním znepříjemňují ostatním lidem čekání na spoj.

Pracovník ostrahy dbá na to, aby bezdomovci neobtěžovali cestující. Foto: mr

Zaměstnanci soukromé bezpečnostní agentury mají pod dohledem především čekárnu a její okolí. „S problematikou bezdomovectví se potýkají všechna větší města. Strážníci byli na autobusovém stanovišti prakticky nepřetržitě, a my je potřebujeme i v jiných částech města, aby tam řešili problémy spojené s dopravou a veřejným pořádkem,“ vysvětlila primátorka Třince Věra Palkovská.

Upřesnila, že pracovníci agentury budou na místě denně od 9 do 21 hodin, a to jak v pracovních dnech, tak o víkendech a svátcích. Jen o vánočních svátcích se bude doba ostrahy lišit. Město za služby agentury zaplatí více než 1,1 milionu korun za rok.

Smlouva s agenturou městu v případě potřeby umožňuje rovněž využít služeb ostrahy mimo uvedený čas. „Tímto krokem chceme zvýšit úroveň a kulturu cestování. Věřím, že přítomnost zaměstnanců ostrahy bude působit i preventivně a ubude i projevů výtržnictví,“ zmínila primátorka.

S jejími slovy souhlasí i šéf strážníků Libor Motyka. „Za poslední tři měsíce tam byli naši muži dennodenně. Často přitom máme ve městě pouze dvě hlídky. A když jedna stále něco řeší na stanovišti, zákonitě chybí na jiných místech. A to je špatné,“ upozornil Motyka. Upřesnil, že strážníci řešili jen za letošní leden 123 problémů, týkajících se bezdomovců na stanovišti. Loni v červenci jich bylo 54.

Lidé zapojení agentury vítají. „Když je hezky, čekám na autobus venku. Když ale prší, je velký vítr nebo zima, ráda se schovám do čekárny. Když tam ale, s prominutím, smrdí bezdomovci, je to obtěžující. To jdu raději ven a čelím tomu nečasu,“ povzdychla si seniorka z Nýdku, která do Třince jezdí pravidelně na brigádu. Věří, že s přítomností pracovníků ostrahy se situace zlepší, a ona si bude moct v čekárně i sednout.

Další zprávy z regionu