Český Těšín se dostává pod nápor bagrů

Těšíňané by se měli podobně jako v minulých letech obrnit trpělivostí. V dubnu totiž začaly opravy některých cest a silničáři proto omezují dopravu. Tentokrát však nejde o páteřní komunikace.

Ulice 28. října v Českém Těšíně dostane v příštích týdnech nový povrch. Foto: fm

V pondělí se dělníci vrhli na ulici 28. října, která nebude až do 17. května plně průjezdná. Stavaři v této oblasti měnili už od podzimu loňského roku zastaralý ocelový plynovod za nový z plastu. „Hlavním důvodem je zabezpečení spolehlivých a bezpečných dodávek zemního plynu pro obyvatele Českého Těšína. Rekonstruováno bylo více než 600 metrů plynovodu a 37 kusů domovních přípojek. Celá akce se projekčně připravovala od roku 2017,“ uvedl mluvčí Innogy Pavel Zajíc.

Stavební firma práce rozdělila na tři etapy. První dva týdny uzavírá křižovatku, kde se ulice 28. října střetává s ulicí Komenského. Patnáctým dubnovým dnem by se dělníci měli přesunout ke křížení s ulicí Kapitána Jaroše, kde budou pracovat do 28. dubna. V poslední fázi pak uzavřou od 13. května na čtyři dny celou ulici z důvodu pokládky nového živičného povrchu.

Český Těšín vyhradil již dříve na opravy tamějších komunikací i další prostředky. „Letos je na opravy výtluků vyčleněna částka tři miliony korun. Budou opravovány četné komunikace na území města, a to s použitím metod tryskové a deskové. Opravy budou realizovány po celém katastru města,“ prozradila mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Ulicí 28. října tak uzavírky v Českém Těšíně rozhodně nekončí. Další finance navíc město převedlo z loňska a úseky, které figurovaly mezi plány v předchozím roce, opraví nyní jako první. Už od včerejšího dne až do zítřka stavaři zastavují provoz také na ulici Na Sedláky v místní části Stanislavice v celkové délce sedmi set metrů.

V pondělí 8. dubna začnou práce na Mládežnické ulici ve Svibici, které potrvají až do následujícího čtvrtku 11. dubna. I zde je povrch komunikace nevyhovující a úřad proto zvolil právě tuto ulici k opravě během začátku jara. Tentýž čtvrtek se uzavírky přesunou také na nábřeží Míru v úseku kolem sídla Povodí Odry. Ani na tomto místě povrch silnice není takový, jaký by město chtělo, a proto jej bude až do čtvrtku 18. dubna opravovat.

Kromě popsaných rekonstrukcí pak Český Těšín plánuje do oprav komunikací investovat i další peníze. Podle našeho zjištění by mělo jít o část ulice Mlýnské, Leoše Janáčka (úsek mezi Divadelní a Husovou) a Potoční (od Tovární po park Adama Sikory). Rekonstrukcí by pak měly projít také části chodníků na ulici Jablunkovské a Divadelní či spojovací chodník mezi Ostravskou a Zelenou.

Naši čtenáři už navíc z předminulého vydání Třineckého hutníku vědí, že problém s průjezdností je v příštích dnech zastihne, když se vydají do Českého Těšína přes Ropici po silnici I/11. Tamější komunikace i často děravý most budou procházet pokládkou nového povrchu. Od 13. do 14. a od 19. do 28. dubna tak bude úsek kolem mostu pro běžnou dopravu zcela uzavřen.

Další zprávy z regionu