Světová štafeta motorkářek vede naším regionem

Spanilou jízdu dam na motorkách mohou o nadcházejícím víkendu vidět lidé z regionu. Do České republiky se totiž přesune motoštafeta, která započala v únoru ve Skotsku a vede okolo celého světa. Českým jezdkyním předají v neděli závodní kolík Polky na Trojmezí.

Motorkářky navštíví v příštích dnech také Českou republiku a náš region. Ilustrační foto: Facebook WRWR

Motorkářky z Velké Británie založily během loňského podzimu hnutí Women Riders World Relay (WRWR), které by mělo sdružovat něžné pohlaví jezdící na motocyklech. Za celosvětovým uskupením stojí Britka Hayley Bell, která se rozhodla propojit milovnice strojů na dvou kolech, aby propagovaly svá dobrodružství i vášeň pro motorismus. „Mým cílem je dát najevo motocyklovému průmyslu, jak velká skupina žen se věnuje motosportu a zároveň povzbudit a nadchnout pro tohoto koníčka nové motorkářky po celém světě,“ prohlašuje Bell.

Sesterstvo WRWR, které čítá už přes 15 tisíc členek z celého světa, se dostává do povědomí díky štafetové jízdě vedoucí celou zeměkoulí. Závod začal na konci února ve Skotsku a od té doby se skrz jižní státy Evropy přiblížil až k České republice, jejíž hranici překoná tento víkend. „Motorkářky z Polska dorazí v sobotu 13. dubna do Českého Těšína. Poté plánujeme společný večer na horské chatě Studeničné v Mostech u Jablunkova a k oficiálnímu předání štafety dojde 14. dubna na Trojmezí,“ popsala návštěvu regionu Kateřina Mannheimová, ambasadorka WRWR pro Českou republiku.

„Polská skupina dorazí do České republiky pravděpodobně až večer, české motorkářky však mají sraz na Studeničném už po 17. hodině. Další ráno, zhruba v osm, by mělo proběhnout na Trojmezí oficiální předání,“ upřesnila Mannheimová a dodala, že veřejnost je během akce samozřejmě vítána.

Z Hrčavy budou motorkářky pokračovat směrem na Rožnov pod Radhoštěm, Otrokovice a Mikulov, kde se připojí také rakouské motocyklistky. Nedělní etapu pak dámy ukončí v Novém Přerově. Než dojede v úterý k oficiálnímu předání rakouské skupině na jihu Čech, motorkářky by měly projet ještě Znojmem či Českými Budějovicemi.

Jízda po Evropě pak potrvá až do června, kdy se štafetový kolik s GPS vysílačem dostane skrze Turecko do Asie. Z ní by se měl v srpnu přesunout do Austrálie a Oceánie, aby se v září dostal až na americký kontinent a v prosinci také do Afriky. Teprve v únoru by měla štafeta doputovat zpět k cíli do Velké Británie. Cestou se ženy přesunou přes 90 států. „Motorkářky po celém světě reagují na naši výzvu a nadšení pro tuto akci. Díky své jedinečnosti aspiruje WRWR na největší zaznamenanou celosvětovou motorkářskou štafetu,“ hlásají organizátorky.

K hnutí se v minulých týdnech připojily už i osobnosti jako první ženská silniční a motokrosová závodnice v USA Mary McGee, australská reprezentantka Grace Poutch nebo Elspeth Beard, první Britka, která na své motorce objela svět.

Další zprávy z regionu