K lanovce na Čantoryji je cesta ještě dlouhá

Běh na hodně dlouhou trať připomíná snaha vybudovat lanovku z obce Nýdek na Čantoryji. Překážek na „administrativní trati“ vedoucí ke startu stavby, které je ještě třeba zdolat, je celá řada. A nejsou jednoduché.

Podobná lanovka mohla vést i na Čantoryji. Zda budou kabinky na Javorovém, se teprve uvidí. Foto: Radim Polcer

Blýská se na lepší časy a je stavba v dohlednu? „To opravdu nevím. Jsem v křesle starosty už páté funkční období a na vaši otázku nedokážu jednoznačně odpovědět,“ povzdychl si starosta Nýdku Jan Konečný.

Myšlenka postavit lanovku na Čantoryji z české strany pochází z 90. let minulého století. „Obec nechala vypracovat studii proveditelnosti a posudek vlivu na životní prostředí, takzvanou EIA. V roce 2012 jsme měli na obci veřejné projednání. Už tenkrát bylo vidět, že je veřejnost pro stavbu lanovky, a to se myslím nezměnilo. Nyní nás v této myšlence podporuje i vedení krajského úřadu,“ připomenul starosta.

Obec má pět let souhlasné územní rozhodnutí ministerstva životního prostředí, kterému v říjnu skončila platnost. „Požádali jsme o jeho prodloužení. Naší nynější snahou bude zmírnit podmínky, za kterých se lanovka může postavit. Pokud to zvládneme, čeká nás náročné vyřizování územního rozhodnutí, což bude nejtvrdší oříšek,“ upozornil starosta.

I v případě, že se podaří veškerá administrativa a vše bude připraveno ke stavbě, nebude zdaleka vyhráno. Obec na náročnou stavbu a samotný provoz lanovky nemá finance. V téhle fázi do hry výrazně vstoupí kraj, který již Nýdek podpořil dotací. „V současné době je akutní vůbec sehnat podklady pro to, aby se dalo v projektu pokračovat. Už několik měsíců se řeší prodloužení platného rozhodnutí EIA, aby se mohlo upravit,“ potvrdil náměstek hejtmana Jakub Unucka. Jak dále řekl, dle dosavadních stanovisek lanovka sice může vzniknout, ale nesmí vozit kola, lyže a v podstatě ani lidi. Takže nejprve je nutné změnit toto chápání ochrany přírody a pak se teprve vydat hledat investora. „Chápu, že stavět sjezdovku opravdu není nutností. Přeci jen jde o jižní svah nízko položený. Ale jako běžecký ráj je tato lokalita přímo předurčena. Stejně tak jako lokalita pro cyklisty. Dnes je situace zcela jiná. Lidé mají elektrokola, a tak představa ochranářů, že díky zákazu kol na lanovce docílí toho, že tam cyklisti nebudou, je špatná. Naopak je potřeba jim vytyčit trasy, aby jezdili, kde mají. A pak lanovka nevadí,“ je přesvědčen Unucka a jedním dechem dodal: „Kraj tedy pomůže s hledáním investora, ale nejprve je nutné vědět, za jakých podmínek.“

S tím je srozuměn i starosta Nýdku. „Je jasné, že nikdo nepůjde do nějakého podnikatelského záměru, když nejsou předem dány jasné podmínky. Takže se budeme snažit zmírnit požadavky ochránců přírody a uvidíme,“ doplnil.

Více se dočtete v tištěném Hutníku.

 

Další zprávy z regionu