Knihovna v Třinci funguje v on-line světě

Lidé sice nemohou nyní chodit do knihovny, o oblíbené pořady ale nepřijdou. Knihovna Třinec začala využívat virtuální prostor a hned spustila  několik živých vysílání.

Knihovna Třinec pořádá v pátek Noc s Andersenem, ale pouze on-line. Foto: mr

„Na pravidelný on-line program jsme ze začátku nespěchali, protože to byl pro nás neprozkoumaný prostor, a především se toho v dnešní době děje tolik, že není snadné nabídnout něco zajímavého,“ zamyslel se mluvčí knihovny Jan Delong.

Tým knihovníků ale dal hlavy dohromady, aby vymyslel akce, které by byly dostatečně atraktivní a poutavé. „Začali jsme trochu nenápadně s doporučováním knih, ale postupně jsme zvali také hosty, třeba spisovatelku Karin Lednickou nebo třinecké cestovatele. A reakce jsou zatím velmi povzbudivé,“ říká Delong.

Knihovna Třinec pravidelně vysílá každou středu od 16 hodin na svém profilu na Facebooku. Postupně knihovníci přidávají program i mimo středy a do konce března diváky čekají diskuze, debaty nebo přednášky na různá témata.

V pondělí 22. března od 16 hodin Petra Molinová z Muzea Třineckých železáren a města Třince přednese o velikonočních tradicích a zvycích v našem regionu. Do konce března mají třinečtí knihovníci v plánu stihnout ještě diskuzi o zdravém pohybu a imunitě, workshop trénování paměti nebo představení aplikace Čtenářský metr.

Snažíme se myslet i na budoucnost a dívat se na ni optimisticky, takže připravujeme program, který snad proběhne naživo ať už v knihovně, nebo venku v prostoru našeho města. Samozřejmě až to bude možné a maximálně bezpečné,“ dodal Delong.

Další zprávy z regionu