Slečna Aneta přišla v úterý pro kapra se svou maminkou. „Já osobně si nedovedu představit, že bychom měli na štědrovečerní tabuli něco jiného než kapra se salátem. Ale na druhou stranu, můj otec ho moc rád nemá,“ pousmála se Aneta. Minulý rok přitom kapra nesehnali, takže si to letos vynahrazují a vzali si rovnou čtyřkilového macíka.
Podobně vnímali tradici i ostatní zákazníci. Na to, že jsou kapři zhruba o deset korun na kilo dražší než loni, hledí jen málokdo. „O kapry je zájem pořád stejně velký. Je fakt, že rodiče třeba malým dětem kupují ryby, které nemají kosti, jako je třeba losos, ale sami upřednostňují klasiku,“ potvrdila prodejkyně Anna Bieleszová z Bukovce.
Lidé se rovněž shodují v úpravě. Preferují klasiku – smaženého kapra se salátem. Komu tato ryba moc nevoní, může ji na pár hodin naložit do mléka. Šéfkuchaři pak doporučují smažit filé na přepuštěném másle a podávat samozřejmě s citronem a dobrým vínem.