Divadlo láká do klubu mladé diváky

Publikum v Těšínském divadle většinou tvoří ti dříve narození. Co se předplatného týče, v drtivé většině jsou to senioři. Aby do divadla přilákali mladé diváky, připravili pro ně Klub mladého divadelníka.

Andrea Kovářová v šatně Těšínského divadla se už těší na mladé a zvědavé tváře. Foto: tm

Členové budou mít zajímavé výsady, nahlédnou třeba divadelníkům přímo pod pokličku.

Již rok funguje v Těšínském divadle polská verze tohoto programu, nyní mají v plánu rozjet českou. „Musím říct, že klub se na polské scéně ujal, až nás to mile překvapilo,“ řekla produkční české verze klubu Andrea Kovářová, která spolupracuje s koordinátorkou projektu Eliškou Adamovskou.

„Chceme naše obecenstvo poněkud omladit, proto se snažíme spolupracovat se školami, abychom oslovili dětského a mladého diváka. Připravili jsme program, který nabízí více než jen divadelní představení,“ pokračovala Kovářová s tím, že děti z vyššího stupně základních škol a středních škol budou moci nahlédnout do zákulisí divadla včetně setkání s herci. Během ledna chtějí projekt rozjet naplno.

Ideální je pracovat se skupinkou maximálně deseti dětí, aby se jim v divadle mohli adekvátně věnovat. „Proběhly tři workshopy, přičemž každý s jinou herečkou a jiným zaměřením. Jedna se soustředila na hlas, druhá na pohyb a třetí na fantazii,“ vysvětlila produkční, podle které se aktivity klubu dají rozdělit na tři části.

Po představení budou děti diskutovat s herci. Rozeberou, co viděli, zda vše správně pochopili. U známějších her mohou porovnávat filmovou či knižní verzi s tou divadelní. Tématem budou charaktery postav, ovšem ptát se mohou na cokoliv.

„Druhá část se skládá z prohlídky divadla. Zavedeme je do zákulisí včetně kanceláří, dílen, kulisárny. Uvidí paruky, kostýmy, to všechno si zde děláme sami,“ vysvětlila Kovářová. Třetím, neméně lákavým bodem je divadelní workshop s rozvinutím zpěvu, pohybu, fantazie.
„Máme už domluvené školy. Uvidíme, snad to bude děti bavit. Cílem je, aby měly vztah k divadlu, měly zájem chodit na představení. Neměly by se bát, že divadlo bude nuda, ale naopak by se měly těšit na zážitek,“ uzavřela Kovářová.

Nejdříve se do projektu zapojí již oslovené střední a základní školy z Českého Těšína a okolí. Tím mají v divadle o práci postaráno do června. Potom osloví další školy, kterým Klub mladého divadelníka nabídnou od začátku příštího školního roku. Důležité rovněž je, že ze škol budou do divadla docházet pouze ty děti, které o něj mají doopravdy zájem, vše je o dobrovolnosti.

Další zprávy z regionu