Za starý kotel bude hrozit tučná pokuta

Až padesát tisíc korun pokuty mohou už od září zaplatit lidé, kteří budou i nadále topit v kotlích na tuhá paliva I. a II. emisní třídy. Úředníci mají pravomoc udělit tuto sankci opakovaně. Kdo potřebuje vyměnit kotel za nový, měl by si pospíšit. Výrazně totiž klesnou dotace.

Neekologické topení se už brzy lidem hodně nevyplatí. Pokuty budou vysoké. Foto: ba

Temný kouř valící se z komínů rodinných domů prokazatelně zhoršuje životní prostředí. Na základě dat Českého hydrometeorologického ústavu pochází z lokálního vytápění domácností více než 75 procent všech emisí jemných prachových částic.

„Podle Státního zdravotního ústavu způsobuje v ČR znečištěné ovzduší každoročně 3 100 předčasných úmrtí. Naším záměrem není lidi pokutovat a udělovat zákazy. Musíme ale chránit lidské zdraví a životní prostředí,“ upozornil ministr životního prostředí Petr Hladík.

Nový za starý
Zatímco mnoho lidí vyslyšelo výzvu ministerstva a svůj starý kotel za nový už vyměnilo, jsou i tací, kteří to ještě neudělali. Mnoho času už ale nemají: od září 2024 vstoupí v platnost zákon, který zakazuje používání kotlů na tuhá paliva I. a II. emisní třídy, ale také zakazuje používat kotle, které byly vyrobeny před rokem 2000 a nemají přiřazenou emisní třídu.

Za porušení zákona, který provoz „špinavých“ kotlů v rodinných a bytových domech a také v rekreačních nemovitostech zakazuje, hrozí pokuta až ve výši 50 tisíc korun, která může být udělena i opakovaně.

Mezi podporovanými zdroji zůstávají tepelná čerpadla, kotle na biomasu či kamna na pelety. „Objekt je možné napojit na centrální zásobování teplem. V řešení je i možnost podpořit plynové kotle pro nízkopříjmové domácnosti,“ vysvětlil ministr Petr Hladík s tím, že třída kotle je označená na výrobním štítku a v dokladu o kontrole technického stavu a provozu kotle, kterou má každý povinnost provádět nejméně jednou za tři roky.

Ne všichni topí ekologicky
A jaká je situace ohledně výměny starých kotlů v reálu? Starosta Bystřice Roman Wróbel řekl, že obec dělala za poslední roky masivní kampaň, aby si obyvatelé kotel vyměnili včas, a to s využitím dotace. S tou jim může pomoci Místní akční skupina (MAS) Jablunkovsko, s níž obec úzce spolupracuje.

„Když to ale řeknu diplomaticky, do ideálu nám ještě dost schází. Když jsem se v zimě procházel kolem Hluchové a nabral studený vzduch pěkně do plic, bylo mi jasné, že ne všichni naši občané mají ekologické vytápění,“ připustil starosta.

Kdo bude kotle kontrolovat?
Jak to bude s kontrolou? Tu bude provádět příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností. „Cílem zákazu je zajistit řádné provozování spalovacích stacionárních zdrojů, ne ukládat a vymáhat sankce. Ty by se měly uplatňovat převážně v případech, kdy nápravy není možné dosáhnout nápravnými opatřeními,“ ujistila mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí.

Upozornila ale, že spoléhat se na to, že na špinavý kotel nikdo nepřijde, bude ošemetné. „Od 1. září bude jednoduché vyžádat si povinný protokol o kontrole kotle, ze kterého je zřejmé, jaký kotel je v domácnosti provozován a zda je to legální. Podle mluvčí ministerstva se k těmto informacím úředníci snadno dostanou.

Dotace zeštíhlí
Kdo si potřebuje pořídit nový ekologický kotel, má ještě šanci získat dotaci. Ta je například pro nízkopříjmové domácnosti až ve výši 95 procent. Od září ale státní podpora výrazně klesne a dotace se přesunou pod program Nová zelená úsporám Light.

Stejně tak se od 1. září sníží i podpora z programu Nová zelená úsporám, která je pro ostatní domácnosti.

Další zprávy z regionu