Bez osvětlení do druhé ligy nemohou. Město chce pomoci

Město podává pomocnou ruku třineckým fotbalistům. Na posledním zasedání schválili zastupitelé memorandum o spolupráci, ve kterém se zavázalo, že se bude podílet na získání dotace i dofinancování osvětlení stadionu.

Stadionu nyní velké osvětlení schází. To se brzy změní. Foto: FKT

To je nezbytné k tomu, aby fotbalisté mohli opět hrát druhou ligu. Zda se do ní dostanou, ale už bude záležet jen na nich.

Zastupitelé si vyslechli, že v tuto chvíli nezvedají ruce pro peníze, ale jen pro souhlas s memorandem.

„Naši fotbalisté chtějí zpět mezi elitu, do druhé ligy. Všichni víme, že letos skončili třetí za Baníkem B a Zlínskem. Potřebují ale splnit parametry, které jim určuje Fotbalová asociace České republiky. Ty uvádějí, že hřiště, na kterém se má hrát druhá liga, musí být osvětlené. A ještě má být do budoucna vybaveno vyhřívaným trávníkem. O něm v tuto chvíli ale řeč není, bavíme se jen o osvětlení,“ promluvil k zastupitelům náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Stadion a pozemky, na kterých by osvětlení mělo vyrůst, leží na pozemcích města, potažmo městské organizace STaRS, která je má ve správě.

„A právě naše společnost se bude příští rok ucházet o dotaci ve výzvě Standardizovaná sportovní infrastruktura 2020/2025. V memorandu je závazek o spolufinancování města s fotbalovým klubem jednu ku jedné. Náklady jsou odhadnuty na 15 milionů, přičemž dotace může činit až sedmdesát procent,“ vyčíslil Kaleta.

Podle slov primátorky Věry Palkovské fotbalový klub na celou částku prostředky nemá. „Takže by to pro město bylo přibližně dva a půl milionu korun. Navíc stadion Rudolfa Labaje patří městu,“ podotkla primátorka.

Ředitel fotbalového klubu Karel Maceček její slova potvrdil. „Pro nás by bylo nemyslitelné sehnat celou potřebnou částku, takže jsme nadšení, že nám město a také sponzoři pomůžou,“ podotkl ředitel.
Vysvětlil, že ještě před několika lety druholigové týmy osvětlení stadionů mít nemusely. To se ale změnilo.

„Na neosvětlených hřištích se zápasy hrát nesmějí, takže pokud bychom postoupili a světla neměli, nemůžeme hrát doma, což by nikdo asi nechtěl. Proto uděláme vše nejen pro postup, ale i pro splnění této podmínky,“ dodal.

Další zprávy z regionu