Na Javorový musí vyjít asi 22krát, aby splnili pekelnou výzvu

Otestuje odolnost, houževnatost, vytrvalost i disciplínu zní ve sloganu prvního ročníku Javorový Vertical. Úkolem je opakovaným výstupem na dominantu Třince nasbírat v limitu 36 hodin deset tisíc výškových metrů.

Organizátoři odhadují, že k 10 tisícům nastoupaných výškových metrů bude zapotřebí vylézt na Javorový 22x. Ilustrační foto: Organizátoři B7

„Rád dělám věci trochu jinak, a proto jsem přišel s novou výzvou. A tahle je fakt pekelná. Prověří fyzické i mentální limity,“ uvedl hlavní organizátor, který vystupuje pod jménem Démon. Vysvětlil, proč si vybral k závodu právě Javorový. „Nabízí v Beskydech nejvyšší převýšení na tak krátké trati,“ podotkl.

„Náš závod má téměř dvojnásobné převýšení (než Beskydská sedmička) na kratší trati. Bude to dvojnásobné utrpení, dvojnásobné emoce. Tenhle den si bude každý závodník pamatovat.“Hlavní organizátor Démon

Boj s pekelnou výzvou začíná tento pátek ve 20.00 hromadným startem od parkoviště pod Javorovým. Závodníci budou pokračovat po sjezdovce k horské chatě Malý Javorový a vrátí se zpět. Takhle dokola, dokud nevystoupají 10 tisíc metrů.

„Odhaduju, že na Javorový polezou 22krát a ujdou 88 kilometrů, aby splnili cíl. Bude to bolet. Sám jsem zvědavý, kolik lidí to vydrží,“ pokračoval Démon. „Všichni známe Beskydskou sedmičku, která patří k nejtěžším ultratrailovým závodům v republice. Lidé překonávají na sto kilometrech převýšení 5500 metrů. Náš závod má téměř dvojnásobné převýšení na kratší trati. Bude to dvojnásobné utrpení, dvojnásobné emoce. Tenhle den si bude každý závodník pamatovat,“ podotkl.

Ambasadorem akce je Tomáš Štverák, česká špička v ultratrailových závodech. Vyhlášení vítězů bude v neděli v poledne.

Další zprávy z regionu