Starosta Kula: Škody po povodních stále sčítáme

Je to měsíc od chvíle, co voda z Olše donutila část obyvatel centra města k evakuaci a v některých částech zaplavila domy, pozemky, ulice a mimo jiné také areál Těšínských jatek.

Zatopený Český Těšín z výšky. Těšínská jatka. 15. září 2024. Foto: Marek Klus

Škody na soukromém majetku jsou z velké části odstraněny, ovšem jejich přesný rozsah, ať už na soukromém či městském majetku, zatím znám není.

Minulý týden vyrazili do zasažených míst pověření zaměstnanci městského úřadu, kteří ve spolupráci s obyvateli, případně právnickými osobami, zjišťují rozsah škod.

„Zatím to úplně zmapované nemáme. Žádné mosty ani lávky zásadně poničeny nebyly. Například v Kulturním a společenském středisku Střelnice se dostala voda do sklepa a zničila kotle. Radní už schválili příspěvek půl milionu korun na opravu kotelny po povodních,“ řekl Kula.

Radnice každopádně prosí obyvatele i právnické osoby zasažené povodní, aby pomohli při zjišťování předběžného odhadu nákladů na obnovu majetku v území postiženém živelní pohromou. Zjištěné údaje město sumarizuje pro krajský úřad, který je povinný do sedmi dnů od ukončení krizového stavu tyto informace sdělit příslušným ministerstvům za celý Moravskoslezský kraj.

Velké škody vlivem povodní zaznamenala společnost Těšínské jatky. Ani ona zatím kompletní seznam škod nemá.  Majitel firmy Jaromír Bojko odhaduje, že to bude hodně přes 50 milionů korun.

„Některé zatopené stroje nešly opravit, proto musíme koupit nové. Čekáme, až nám je vyrobí, to chvíli potrvá. Co se však opravit dalo, to jsme opravit nechali,“ dodal.

Další zprávy z regionu