Cena za výrobek roku putuje i na statek do Ligotky

Výborné zelí, nebesky dobrý větrník, lahodná medovina, klobásy nebo mléčné dezerty. Tyto i další potraviny se zúčastnily každoročního klání nazvaného Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Vavříny si odvezla i Ligotská stračena.

Cena míří do rodinného statku. Do podnikání se zapojují i děti. Foto: statek

Jejím výrobce je Ligotský statek v Komorní Lhotce. O značku Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji utkalo 38 místních výrobců se 114 produkty.

„My jsme se zúčastnili už podruhé. Když jsme tam loni poslali jakožto začínající farmáři bílý jogurt a získali jsme ocenění, mysleli jsme si, že jde o štěstí začátečníka. Letos byla konkurence daleko větší, takže jsme v další úspěch moc nevěřili,“ popsala své pocity statkářka Aneta Struhalová z Komorní Lhotky.

Do soutěže letos poslala tvarohovo-jogurtový dezert s čokoládovou příchutí nazvaný Ligotská Stračena. I přes velkou konkurenci ocenění Regionální potravina získal. „Je to velké překvapení a obrovská radost. Určitě nám Regionální potravina pomáhá v podnikání. Pořadatelé nás tímto podporují a dávají nám i zpětnou vazbu, že svou práci děláme dobře,“ doplnila šťastná farmářka.

Soutěž Ministerstva zemědělství má podpořit malé a střední producenty a farmáře, kteří nabízí kvalitní, čerstvé a poctivé produkty. O titul Regionální potravina se mohou hlásit firmy s maximálně 250 zaměstnanci.

„Jsem ráda, že i v našem kraji, kterému je stále přisuzována spíše průmyslová povaha, se najdou úžasní farmáři a producenti, kteří nabízejí poctivé potraviny. Všichni se shodneme, že sýr přímo z farmy nebo třeba moučník z malé pekárničky rozhodně stojí za ochutnání. Soutěž Regionální potravina je pro malé podnikatele skvělou příležitostí své umění prezentovat a upozornit na sebe,“ řekla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Šárka Vilamová, která byla letos členkou hodnotitelské komise.

Další zprávy z regionu