Aktéři Šumných měst hovořili v Těšíně nejen o tramvajích

O tramvajích, nejen té těšínské, si v pátek v kavárně Avion povídali tvůrci legendární street movie Šumný Těšín, k nimž se přidala i básnířka, překladatelka a těšínská patriotka Renata Putzlacher-Buchtová.

V kavárně Avion se sešli autoři street movie Šumná města a povídali si o tramvajích. Režisér Radovan Lipus (vlevo) a herec a architekt David Vávra. V debatě jim sekundovala Renata Putzlacher-Buchtová. Foto: toj

Mluvilo se ale nejen o tramvajích. Kromě vzpomínek na natáčení série pořadů Šumná města, kterými provázel herec a architekt David Vávra pod režijní taktovkou Radovana Lipuse, byla tématem také těšínská architektura.

Při povídání tedy nešlo nezmínit fakt, že Zdeněk Vávra, Davidův otec, je autorem budovy Těšínského divadla. A když padla otázka, kterou budovu by David v Českém Těšíně vypíchl, prohlásil, že je to Sophiina volba.

„Je to trapně osobní, ale nejvíce mě dojala budova Těšínského divadla, kterou projektoval tatínek. Jsem rád, že jsem se do ní mohl po letech podívat,“ řekl.

Účastníci setkání měli zároveň možnost zhlédnout v předpremiéře nový cyklus z dílny Radovana Lipuse nazvaný Taje pražské tramvaje, který mapuje trasy pražských tramvají. Cestujícím a vypravěčem v jedné osobě není nikdo jiný než David Vávra, který během cesty, v prvním díle tramvaje č. 22, upozorňuje diváky na zajímavá místa české historie a architektonicky cenné budovy.

V televizní premiéře bude tento cyklus k vidění v průběhu října.

Další zprávy z regionu