Bronisław Liberda laureátem ceny města

Již šest desítek let jeho jméno rezonuje výtvarným světem. Za celoživotní přínos v oblasti kultury právě dnes Bronisław Liberda převzal Cenu města. Třinecký rodák je znám jako tvůrčí osobnost s širokým záběrem působící v několika výtvarných oborech a vyjadřující se mnoha způsoby uměleckého ztvárnění.

Bronisław Liberda dnes převzal Cenu města Třince s rukou starostky Věry Palkovské. Foto: pm

Jeho středem zájmu se během 60 let umělecké činnosti stala především malba, grafika, ilustrace, scénografie, tvorba divadelních loutek a animovaného filmu pro děti. Kromě výtvarné tvorby se věnoval také hudbě, a to jako muzikant a skladatel. Bronisław Liberda se narodil v roce 1937 v třinecké části Dolní Líštná, kde strávil své dětství. Tady objevoval kromě výtvarného také své hudební nadání. Mnohostranný talent Liberdy se dobře uplatnil na prknech, která znamenají svět.

Na umělecké scéně působí Liberda již šest desítek let.

Od roku 1962 se stal uměleckým vedoucím těšínského loutkového divadla Bajka. Během tamního dvacetiletého působení se zapsal do dějin Těšínského divadla jako jevištní výtvarník a autor hudby k představením. Hudebním doprovodem v té době opatřoval také literární pořady a další audiorelace Českého rozhlasu v Ostravě.
Jako ilustrátora ho veřejnost mohla poznávat během řádky let v polských periodikách vycházejících na území Česka (Głos Ludu, Zwrot, Jutrzenka, Ogniwo atd), kde se projevil jako satirický a humoristický kreslíř a výtvarný glosátor aktuálních událostí. Dětské čtenáře těšil svými komiksovými obrázky na stránkách českých časopisů, jako byly Mateřídouška, Ohníček, Čtyřlístek nebo Sluníčko.

Liberdova tvorba vtiskla podobu také několika sbírkám poezie a knižním publikacím. Animované tvorbě se začal věnovat v roce 1987, kdy během pěti let realizoval sérii večerníčků pro televizi (Cesta do hlubin kočičí duše, Jozefína a bratři).

Tvorbu laureáta Ceny města může veřejnost  vidět na stěnách třinecké radnice, kde u příležitosti ocenění Liberdy byla dnes slavnostní vernisáží zahájena výstava.

 

 

Další zprávy z regionu