Chodba třinecké radnice rozkvetla tvorbou Anny Buré

V květinovou zahradu se proměnila chodba třinecké radnice. Stěny druhého patra úřadu rozkvetly díly malířky Anny Buré.

Tvorba Anny Buré zavede do fascinujícího světa barev a světla, je veskrze optimistická a každého přímo pohladí po duši. Foto: pm

Paleta třinecké umělkyně je opravdu pestrobarevná – sytá barva mečíku, měsíčku, do toho svítí pampelišky či slunečnice a tlumenější šeřík i chrpa pak nabuzují zcela jinou atmosféru. Prožitek z procházky netradiční galerií okamžitě naladí na optimistickou notu.

„Ač není malba kytic trendem současných umělců, je pořád obdivuhodná. Květiny jako by nám říkaly: uchováváme v sobě tajemství přírody a její nekonečnou sílu, mějte nás rádi, protože činíme život krásnějším a šťastnějším,“ uvedla výstavu Milada Hejmejová.

A i život Anny Buré je díky malbě opravdu krásnější. Po několikaleté odmlce, kdy se musela popasovat se zdravotními problémy, se vrátila k malířskému stojanu. „Překonala jsem kritickou mez nemoci, abych mohla prožít tyto šťastné chvíle tvoření. Toto období mě obohatilo a přenáší mě ze všedností a každodenních povinností,“ popsala Burá, jejíž inspirací je rozkvetlé kvítí na loukách, které sbírá, ve váze pak studuje a maluje. „Tímto jim vracím jejich krásu a jejich život, alespoň v to doufám,“ dodala umělkyně, která začala intenzivně tvořit ve 28 letech a od té doby svými obrazy rozdává radost.

Hlavním motivem autorky jsou květiny, ale nevyhýbá ani figurální tvorbě a zátiší.

Další zprávy z regionu