Dámy, nastartujte svá košťata

Polínka se sbírají, hranice se staví a čarodějnice si košťata chystají. Aby ne, blíží se konec dubna, tedy doba, kdy se na mnoha místech v regionu konají slety a pálení těchto pohádkových bytostí.

Pálení čarodějnic či filipojakubská noc je český lidový svátek spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice. Foto: hasiči Vendryně

Už podeváté bude Slet čarodějnic na Ostrém v sobotu 28. dubna. Atmosféru zpříjemní kapela Liberda Gang. Začíná se kolem 13. hodiny. Návštěvníky čeká i volba Miss čarodějnice.

Na pálení čarodějnic zvou také dobrovolní hasiči z Vendryně v pondělí 30. dubna v Czytelni od 17 hodin. Návštěvníkům slibují společné zapálení vatry, pro děti například malování na obličej či skákací hrad, lukostřelbu i výtvarné dílny. Večerní oblohu na závěr rozzáří ohňostroj. Ve stejný den budou k vidění čarodějnice i na Javorovém vrchu. Začátek sletu je v 18 hodin. Kostýmy jsou více než vítány.

Ale pozor, zábava během pálení čarodějnic se může během pár vteřin zvrtnout v neštěstí. O tom, jak se bezpečně u ohně chovat, radí hasiči.

Další zprávy z regionu