Dolní Lomnou ovládla lidová hudba

Od sobotního dopoledne zněly centrem obce housle, sem tam někdo zanotoval lidovou písničku. Byla to taková milá předehra 55. ročníku Slezských dnů, na které se sjela desítka folklórních souborů z regionu s účinkujícími všech věkových kategorií.

Slezský den tradičně zahajuje krojovaný průvod, který končí v dřevěném areálu. Foto: toj

Slavnosti tradičně hostil národopisný areál Matice slezské a jejich úvod jako vždy obstarali sami účinkující v krojích, kteří se v průvodu vydali od obecního úřadu až k amfiteátru. Z hlediště jejich taneční a pěvecká vystoupení sledovalo zhruba patnáct stovek diváků, které několikrát vyhnal pod přístřešky silný déšť. Ale nevadilo jim to. Aspoň byl prostor na občerstvení a ochutnání místních specialit.

Hlavní organizátorka akce Jarmila Kantorová má radost, že se vše vydařilo, byť si hlavně počasí se všemi občas pohrávalo. Pokud jde o program, nadšená byla hlavně z toho, že se letos podařilo domluvit vystoupení Poddukelského uměleckého ľudového souboru PUĽS z Prešova.
„Kvůli dešti se nám lidé během odpoledne trochu rozprchli, ale navečer se vrátili právě na vystoupení tohoto souboru. A určitě nelitovali. Závěr dne pak patřil cimbálové muzice Čerešně, která hrála k tanci i poslechu,“ popsala Kantorová.

Ta už pomalu střádá plány na příští ročník, i když zatím nemá přesný scénář. Připomíná problém se soubory. „Hodně jich skončilo, nejsou lidi. Ty známější soubory zůstaly, ale ty mladé, které by se mohly rozvíjet, zanikají,“ říká.

Nicméně slíbila, že za rok Slezské dny opět budou. „Na Ministerstvu kultury nám říkají, že spolu se Strážnicí máme tady v Dolní Lomné nejčistější folklor, tak ať to vydržíme, že ta postcovidová situace přejde,“ říká žena, která je u příprav Slezských dnů už 33 let.

Další zprávy z regionu