Drak Čmoudík dnes na plátně třineckého kina

Drak, kterého bolí hlava, právě před pár okamžiky obsadil třinecké kino Kosmos a hned ve dvou dnešních předpremiérách povypráví příběh o dvou královstvích. Pohádku z dílny Petra Šišky a Dušana Rapoše uvidí třinecké publikum vůbec jako první a tvůrci už se těší na reakce diváků.

Do Třince dorazil drak Čmoudík. Uvítal děti před předpremiérou pohádky Když draka bolí hlava. Foto: pm

Dnes odpoledne děti kinem Kosmos vítaly postavičky draka Čmoudíka, skřeta Blivajze a nechyběla ani krásná princezna Adélka. Na večerní předpremiéru dorazil i režisér Dušan Rapoš, který představil snímek, v němž mohli diváci nahlédnout také pod pokličku filmařiny. Pohádka totiž ještě není ve finální podobě, dotvářejí se například animace draka.

Tak jako všechno má svůj důvod, tak i pohádka vznikla k oslavě 100. výročí vzniku Československa. Samotné filmové verzi předcházela kniha, na níž si tvůrci loni na podzim otestovali, jestli má dvouhlavý drak Čmoudík v konkurenci Rumcajsů, Krtečků a dalších etablovaných postaviček šanci. A má! Prodalo se jí přes 10 tisíc výtisků, a proto se Šiška s Rapošem dohodli, že příběhem ožijí i plátna kin.

Po sepsání scénáře se letos v březnu začalo s natáčením. Pětadvacet natáčecích dnů znamenalo pro herce a celý štáb maraton od Vysokých Tater, přes Bratislavu, hrad Budatín, až do Hrčavy, Dolní Lomné, Vendryně po zámek Fryštát v Karviné.
Diváci se mohou těšit na prvotřídní herecké i pěvecké obsazení. Jde totiž o hudební film, ke kterému úvodní a závěrečnou píseň nazpíval Karel Gott s dcerou Charlotte a Kamilou Magálovou. „Můžu už také prozradit, že Karel Gott mluví kompletně celou roli slovensky a Kamila Magálová zase naopak česky. Proč mluví Mistr slovensky, v čem je ten vtip, zjistíte v kině,“ nalákal scénárista a producent filmu Když draka bolí hlava Petr Šiška.

„S Karlem jsme si tak trochu vyměnili role. Já jsem naštěstí s češtinou přišla do styku několikrát, takže jsem se neobávala. Ale musíte se roli naučit a na český jazyk přeladit. Karel to měl těžší, protože myslím nikdy slovensky nehrál. Ale vím, že nazpíval mnoho písní ve slovenštině, takže s tím také neměl problém. Já jsem byla s jeho slovenštinou maximálně spokojená,“ prozradila Kamila Magálová.

Diváci v 90minutovém snímku mohou obdivovat na 120 originálních kostýmů, mohou se těšit také na zvířecí hrdiny, pštrosy, divoká prasata i netradiční párek klokanů. Samozřejmě hlavní roli si střihne dvouhlavý drak Čmoudík, díky němuž se vyřádili také loutkaři, loutkoherec, grafici i pilotní inženýři. Právě ti pomocí joysticků ovládají mimiku draka.

Snímek podkreslí muzika renomovaných hudebníků – Vaša Patejdla, Michala Davida, Leška Wronky a dalších spolu se skvělými zpěváky.

Předpremiéra v Třinci má také své opodstatnění. „Chceme zejména na dětských divácích otestovat, jestli pohádce rozumí. Jedna hlava draka totiž mluví česky a druhá slovensky, u nás to bude jazykový poměr osmdesát ku dvaceti. Čtrnáct dní pak máme na to, abychom případné nedostatky dovysvětlili a poopravili scény tak, aby bylo vše připraveno 21. října na velkou premiéru v Bratislavě a 24. října v pražské Lucerně,“ vysvětlil Šiška.

Pro ty, kteří chtějí zjistit, proč draka bolí hlava, třinecké kino odehraje pohádku ještě ve speciálních víkendových promítáních.

Další zprávy z regionu