Dřevěnka se vrací do života

Bezmála dvacet společensko-kulturních akcí, které se měly konat od března do května, se vinou pandemie koronaviru neuskutečnilo v Mostech u Jablunkova.

Gorolské turistické informační centrum je opět otevřeno. Foto: ba

Podstatná část kulturně-společenského dění v obci se koncentruje v Gorolském turistickém informačním centru GOTIC. Mostecká Dřevěnka na Fojství však byla od poloviny března do 27. dubna uzavřena. Nyní už je opět přístupná veřejnosti, a to od pondělí do pátku mezi 8. a 16. hodinou. O víkendech a svátcích je zavřeno.

„Byli jsme nuceni zrušit dvě výstavy – Alchymie smaltu a Generační symbiózu. Ve druhém případě se jednalo o výstavu obrazů na dřevě Evy Comorkové Kadurové a dřevěných plastik Antona Kadura, kteří jsou ze Slovenska,“ vysvětlila pracovnice centra Kateřina Hamroziová.

Nejbližší akce, na které se mohou návštěvníci místního turistického centra těšit, by se měly uskutečnit počátkem června. „Jedná se o vernisáže dvou výstav. První nese název Beskydský folklór a nabídne přehled fotografií Marcela Kunze z folklorních slavností v regionu. Expozice s názvem Valašské roubenky na dlani nabídnou výstavu modelů dřevěných staveb a lidové architektury v podání Bohdana Gallata,“ přiblížila Hamroziová.

Jak dále řekla, osud dalších akcí, které by se měly v mostecké Dřevěnce v letních měsících konat, je v tuto chvíli nejasný. Jisté je prozatím to, že pokud se uskuteční významná akce Mostořské léto & Dlátko & Guláše, bude to v původním termínu, tedy 22. srpna. „Přeložit ji na zářijový termín, s ohledem na účinkující, nepřichází v úvahu. Pokud to situace dovolí, při dodržení veškerých opatření máme v plánu uspořádat tradiční Dny s řemeslem. Vše se bude odvíjet podle situace související s epidemií koronaviru,“ uzavřela Hamroziová.

Další zprávy z regionu