Dřevěnku na Fojtství provoní už ode dneška bylinky

Už zdálky možná ucítíte bylinky. Když přijdete blíže, zjistíte, že to v Dřevjence na Fojtství v Mostech u Jablunkova voní výstava. Navštívit ji můžete po celé léto.

Připravit výstavu dalo zabrat. Nyní je ale již hotová. Foto: archiv centra

Jedinečná výstava o bylinkách s názvem Bylinky v dřevěnce aneb Není bylina, aby na něco nebyla! začíná už dnes, tedy v pátek 29. června. „Je unikátní tím, že se jejími spolutvůrci stala veřejnost, malí i velcí, kteří se běžně chodí na výstavy pouze dívat. Děti vytvořily nádherné herbáře a ty jsou na výstavě vystaveny. Další oživení výstavy mají na svědomí ti, kdo přinesli top oblíbený bylinkový recept, někteří i s výsledným produktem na ochutnávku,“ vysvětlila mluvčí centra Kateřina Hamroziová. Jak dále uvedla, děti i dospělí se se svými nápady zapojili do soutěží O nejhezčí herbář a Nejzajímavější rodinné bylinkové recepty a nejlepší triky pro pěstování.O nejhezčím herbáři i nejlepším receptu či tipu rozhodnou návštěvníci, kteří do dřevěnky zavítají během prázdnin. Ode dneška až do 17. srpna bude probíhat hlasování veřejnosti a nejlepší nápady z obou soutěží budou oceněny 18. srpna na akci Mostecké léto,“ upozornila mluvčí.

Jak se již o letních prázdninách stalo tradicí, návštěvníci Dřevěnky na Fojtství se můžou účastnit Gorolských dnů s řemeslem. „Kdo přijde v daný den v době od desíti do tří, může pozorovat lidové řemeslníky při práci a pod jejich vedením si zkusit i něco vyrobit. Kdo absolvuje všechna stanoviště, bude zařazen do slosování o ceny,“ slíbila Kateřina Hamroziová. Během každého dne bude přítomen i „bylinkový odborník“, který si bude s návštěvníky povídat.  Kdokoliv z návštěvníků se bude moci ptát na účinky, zpracování a použití bylinek. Komu během tvůrčích dílen vyhládne, ochutná regionální speciality, jako například bramborové placky se škvarky, tradiční polévku, koláč, domácí sýry aj.

Program:

Čtvrtek 12. 7. – Vše se točí kolem bylinek
Úterý 24. 7. – Dřevo v životě Gorolů
Čtvrtek 9. 8. – Plody gorolské zahrádky
Čtvrtek 23. 8. – Medový den

 Více informací o pořádaných akcích sledujte na webu www.gotic.cz .

Další zprávy z regionu