Eurovize se pro Lake Malwi stala cestou do světa

Skupina Lake Malawi, v níž zpívá třinecký rodák Albert Černý, zažívala od ledna neobyčejné období díky účasti v pěvecké soutěži Eurovize. Ta ji například ve Velké Británii vystřelila na žebříčku nejposlouchanějších kapel na čtvrtou pozici. V rozhovoru zjistíte, jak účast v soutěži prožíval Albert Černý.

Lake Malawi vystoupili týden po finále Eurovize v Třinci. Foto: fm

Ovlivnila Eurovize dráhu Lake Malawi?

Určitě nám dodala odvahu, optimismus a upevnila nás v kramflecích. Zjistili jsme, že naše hudba má potenciál a líbí se lidem po celé Evropě. Hráli jsme v některých zemích během předsoutěžních vystoupení a fanoušci si už s námi zpívali. Nezůstávají navíc u soutěžní písně Friend of a Friend, ale poslouchají také další skladby. Pro mě byla Eurovize příjemné nakopnutí.

Jaká byla Eurovize naživo?

Super, mě na tom nejvíce bavilo, jak si to všichni užívali a jaká byla atmosféra i v zákulisí. Bylo tam obrovské množství personálu, nějakých 1600 lidí, kteří se o všechno starali – od make-up artistů přes kadeřníky po produkční, kteří nás na jednotlivá místa vodili. Izraelci to měli opravdu výborně připravené. Před semifinále jsme měli x zkoušek a pak už to byla vyloženě rutina, skoro jak sport.

Co tedy přípravy obnášely?

Po všech těch zkouškách jsem už věděl, že pro nás o půl desáté přijde produkční. Šel jsem si proto nejdříve na hodinu a půl lehnout a připravit se do takové tmavé, tiché místnosti. Pak jsem si zacvičil jógu a protáhl se, protože jsem během vystoupení hodně skákal, a v devět jsme se už šli rozezpívávat s vokalisty. Připravovali jsme se skoro jak na sportovní utkání. Mě to ale vlastně bavilo, protože jsem se mohl soustředit jen na vystoupení.

Lake Malawi během Eurovize. Foto: Andres Putting

Takže máš inspiraci?

Chci si z toho vzít příklad. Když od teď budeme koncertovat, budu se snažit si najít prostor pro sebe, aby mě nikdo dvě hodiny před vystoupením nerušil. Když se člověk soustředí, je to pak lepší.

Je dobře, že jste se Eurovize účastnili?

Určitě je. Jsem rád, že tohle rozhodnutí podpořili i kluci z kapely. My jsme na Eurovizi zůstali sami sebou a lidé si nás za to vážili. Měl jsem na sobě mikinu, kterou mi šila ségra, hráli jsme písničku, která není nejpopovější, a diváci i média okolo si toho vážili. Brali nás takové, jací jsme.

Jsi spokojený s umístěním Lake Malawi?

Jsem hlavně spokojený s ohodnocením porot. Zároveň považuju za velký úspěch to, že jsme se dostali do finále, a určitě nejsem zklamaný z jedenáctého místa. Pro mě má Eurovize větší vnitřní rozměr, než abych počítal, jestli jsme v top desítce a podobně.

Dala vám něco účast v soutěži?

Eurovize se pro nás stala cestou do světa a nejlepším odrazovým můstkem, na který jsme narazili. Zviditelnili jsme se nejen u nás, ale i ve světě. Absolvovali jsme spoustu koncertů, získali kontakty v různých zemích, máme spousty zážitků a viděli jsme zajímavá místa v Izraeli. Účastí v soutěži jsme ale s kapelou získali hlavně průpravu na pódiu, před kamerami, při rozhovorech a celkově to byla dobrá škola.

Překvapilo tě něco od doby, kdy jste se stali českými reprezentanty?

Překvapilo mě, kolik lidí z cizích zemí si s námi písničku Friend of a Friend zpívá, nebo i to, kolik lidí nám fandí. Český moderátor soutěže Libor Bouček nám ukazoval SMS, která mu přišla od Karla Gotta a stálo v ní, jak nám i on fandí.

Jakým směrem se bude Lake Malawi ubírat v budoucnu?

Chystáme nové písničky. Mám i několik tipů na nový singl, ale musíme se ještě pobavit s kluky z kapely, co je tou správnou cestou po soutěžní skladbě Friend of a Friend.

Další zprávy z regionu