Expozice oslavuje vodu

Fotografie s vodní tematikou Jana Husáka z Valašska, který je učitelem, a hlavně nadšencem pro přírodu, jsou do konce letních prázdnin k vidění v bystřickém MUZ-ICu. Vystavené snímky vznikly na různých místech naší planety.

Návštěvníci bystřické vernisáže. Foto: MUZ-IC

„Inspirativní výstava představuje například meandry Moravy, rašeliniště na Šumavě, přehradu Šance, ale protože Jan Husák je vášnivý cestovatel, díky jeho fotografiím příchozí zavítají i do Maroka, na Island a další mnohdy exotická místa,“ řekl Jan Michalik z bystřického MUZ-ICu. Dodal, že každá fotografie zachycuje nějakou úžasnou přírodní scenérii a je opatřena popiskem, který zdůrazňuje důležitost vody a její význam. Například citát Jana Tománka: „Svoboda se nedá spoutat a ovládnout, je jako voda, která si vždy najde svou cestu.“ U vystavených fotografií je uvedeno i místo vzniku.

Součástí vernisáže byla i beseda autora zaměřená na vodu a nazvaná Každá kapka se počítá. „Bavili jsme se o zadržování vod v krajině. Protože s tím souvisí povodně i sucha. Je to jednoduché, když vodu zadržíme, povodňové vlny nebudou tak veliké a sucha finančně náročná. Toto téma je nyní velmi aktuální, a jak to uchopíme, bude mít velký vliv na budoucnost,“ pokračoval Michalik.

Přednáška trvala asi hodinu a půl. „V příjemné atmosféře jsme si zahráli i interaktivní hru, nebylo to jen o povídání. Myslím si, že všichni jsme se navzájem obohatili o tipy a nápady, jak v tomto směru situaci zlepšit,“ okomentoval akci v Bystřici Jan Husák.

Další zprávy z regionu