Fanoušci Lake Malawi ve varu, sobotní noc rozhodne

Albert Černý, zpěvák pocházející z Třince, se dnes (v sobotu) večer postaví spolu s kapelou Lake Malawi na pódium, aby co nejlépe reprezentoval Českou republiku. Eurovizní scénu přitom každoročně sledují zraky dvou set milionů lidí z celého světa. Přímý přenos můžete vidět od 21 hodin na prvním programu České televize.

Albert Černý během semifinálového vystoupení. Foto: Andres Putting

Nejsledovanější nesportovní akce, takový je přívlastek Eurovize – pěvecké soutěže, která umí vynést méně známé interprety až na žebříčky světových hitparád. Příkladem je skupina ABBA, která se vítězstvím ze sedmdesátých let minulého století proslavila po celém světě. O svůj úspěch na mezinárodní scéně se nyní mohou poprat také Lake Malawi.

Čeští reprezentanti nenechávají nic náhodě. „Musím přiznat, že soutěžní písničce Friend of a Friend ve srovnání se všemi dalšími skladbami Lake Malawi věnujeme obrovské množství času a energie. Díky opakovaným pohybovým zkouškám a video-coachingu ve studiích České televize jsem se naučil lépe pracovat s kamerou,“ prozradil Albert Černý a dodal, že dobrou náladu a úsměv na pódiu považuje za velmi důležité.

Tento přístup ostatně Lake Malawi předvedli už v úterý večer během semifinálového kola, kdy si svým pozitivním a energickým výkonem zajistili hlasy diváků z Evropy. „Je to úžasný pocit. Tohle jsou chvíle, kdy přesně vím, proč miluju svoji práci. Jsem hrdý na naši kapelu a celý český tým, který nám poslední čtyři měsíce věnoval všechen svůj čas. Náš cíl byl postup, teď už si to v sobotu půjdeme jenom užít,“ okomentoval výsledek pro web českých pořadatelů Černý.

Systém hlasování během sobotního velkého finále bude stejný jako u semifinálových kol. Polovinu hlasů zajistí odborné poroty a druhou půlku dodají diváci. Ani tentokrát však nepůjde hlasovat pro vlastního reprezentanta. Jak ale poznamenal Albert Černý, toto pravidlo je logické, protože desetimilionové Česko by nemohlo uspět například nad osmdesátimilionovým Německem. Jednotliví soutěžící se tak musí snažit, aby zaujali diváky z jiných zemí.

Za největšího favorita je v letošním ročníku pěvecké soutěže označován Holanďan Duncan Laurence se skladbou Arcade. Oblíbený je však i Švéd John Lundvik, Rus Sergey Lazarev či Australanka Kate Miller-Heidke. Kdo nakonec skleněnou sošku mikrofonu pro vítěze převezme, se svět dozví v noci ze soboty na neděli. Přímý přenos bude vysílat Česká televize od sobotních 21 hodin na svém prvním programu.

Další zprávy z regionu