Happening připomene události roku 1968

Také hutnické město se stane jedním z mnoha míst v Česku, kde se bude vzpomínat na události z roku 1968, které na dlouhou dobu poznamenaly společenský vývoj v tehdejším Československu. V úterý 21. srpna se v třinecké knihovně uskuteční happening Invaze18.

Papírové panáčky můžou zájemci rozmisťovat po městě. Foto: Knihovna Třinec

„Považujeme za důležité a vlastně i nutné připomínat si zásadní roky naší historie, což rok 1968 a vpád vojsk Varšavské smlouvy je. Zaujala nás i nenásilná a kreativní forma, se kterou přišla knihovna v Rožnově pod Radhoštěm a spolek Fujaré,“ popisuje ředitelka Martina Wolna důvod, proč se Knihovna Třinec rozhodla do happeningu zapojit.

Jeho součástí mohou být všichni. Stačí si stáhnout, vystřihnout a slepit papírové vojáčky, kteří jsou k dispozici na webových stránkách, a v úterý 21. srpna je pak rozmístit po městě. „Vojáčky je možné si vyzvednout také u nás v knihovně ve vstupní hale, kde jsme připravili i infopanel s časovou osou, která shrnuje podstatné události roku 1968,“ upřesňuje Wolna.

Happening symbolicky doplňuje celoroční program knihovny nazvaný Osmičky Těšínska. Ten formou přednášek seznamuje zájemce a milovníky historie se zásadními dějinnými událostmi a tím, jak se vepsaly do vývoje našeho regionu.

Další zprávy z regionu