Hasiči zahájili v JACKi výstavu a křtili knihu

Výstavu fotografií, starých dokumentů a historické techniky zahájili v pondělí v Jablunkovském centru kultury a informací. V rámci vernisáže proběhl křest fotoknihy, která mapuje 140 let činnosti hasičů v Jablunkově. Expozice je k vidění do 4. června.

Vernisáž výstavy a křest knihy v JACKi. Foto: tm

Autoři 100stránkové knihy vsadili hlavně na fotografie, které jsou doplněny popisky. Některé události jsou ale rozepsány podrobněji. Například třídenní požár ve městě, kdy shořelo 83 budov. Jednalo se o největší požár v jeho dějinách. „Slavnostní akt požehnání knize hostí JACKi, protože v této budově 7. června 1880 v 18 hodin vznikl první hasičský sbor ve městě. Tehdy se jednalo o budovy školu,“ vysvětlil velitel jablunkovských hasičů David Sadowski.

Grafiku, skenování a úpravu fotografií měl na starost Jiří Jurzykowski. „Hlavně staré snímky jsem musel vyčistit, aby to nějak vypadalo,“ řekl Jurzykowski, který zároveň přiznal, že jedna fotografie je fotomontáží, a to hořící starý Jablunkov. „Neexistuje snímek největšího požáru města, kdy shořely dřevěné domy. Po dohodě s autorem jsem udělal fotomontáž,“ doplnil Jurzykowski. O texty a korektury se postarala Jana Sagitariová.

Během vernisáže knihu pokřtili dva nejstarší jablunkovští hasiči, kteří v ní mají rovněž své vzpomínky, a to Jan Legierski a Jan Gořolka.

Další zprávy z regionu