JACKi chystá bohatý lednový program

Pestré menu připravuje na leden Jablunkovské centrum kultury a informací (JACKi). Na své si přijdou nejen příznivci vzdělávání, ale i pobytu na čerstvém vzduchu.

Příprava výstavy v Jablunkově. Foto: JACKi

Od tohoto týdne začala v budově JACKi zapůjčená výstava s názvem Pasy pro život. Expozice, která je věnována polským diplomatům, již za druhé světové války pomáhali Židům, potrvá do 4. února. Výstava vznikla díky spolupráci s Kongresem Poláků. K vidění budou především dokumenty. „Jednoduše řečeno, diplomaté kupovali falešné pasy pro Židy, aby zachránili jejich životy. A podařilo se jim jich zachránit opravdu spoustu. A některé z těchto pasů budou součástí jablunkovské výstavy,“ nastínila ředitelka JACKi Gabriela Niedoba.

„Po Novém roce chceme opět rozjet cyklus cestovatelských přednášek. První bude 27. ledna přednáška o Číně. Role průvodce se ujme Radim Dolák. Pro případ, že by se zhoršila pandemická situace a lidé by nemohli přijít fyzicky k nám do JACKi, by se přednáška uskutečnila on-line,“ nastínila ředitelka. Podobným způsobem v Jablunkově postupovali i při loňských vládních omezeních a on-line forma si k lidem našla cestu. Cyklus přednášek by býval jednou za měsíc, a to během zimních a z části jarních měsíců.

Po loňském úspěchu JACKi i letos připravuje zimní formu Beskydského průzkumníka. „Jedná se o turistickou aktivitu směřovanou hlavně na rodiny s dětmi, a to nejen z Jablunkovska a okolí. Vytipovali jsme šest vrcholů, které zájemci mohou zdolat v době od 1. února do 31. března,“ prozradila Niedoba. Podle ní je aktivita cíleně zaměřena na období jarních prázdnin nejen v našem okrese, ale i sousedních.

„Jedná se o určité tipy na výlet, které se v Beskydském průzkumníku ještě neobjevily. Podrobnosti zájemci naleznou na našich webových stránkách či sociálních sítích,“ doporučila ředitelka Gabriela Niedoba.

Další zprávy z regionu