Jana Vysoudilová vystavuje v MUZ-ICu

Malby Jany Vysoudilové mohou návštěvníci bystřického MUZ-ICu obdivovat do konce ledna. Její tvorba nese podtitul holotropní umění.

Stěny MUZ-ICu zdobí obrazy Jany Vysoudilové. Foto: MUZ-IC

Jednoduše řečeno, jedná se o tvorbu při změněném stavu vědomí. „V jejím případě jsou obrazy spontánní. Malba je pro ni terapeutickou záležitostí, kdy své spontánně rozšířené vědomí přenáší na obraz,“ nastínil Daniel Mlynek z MUZ-ICu. Podle něj je umělkyně zároveň terapeutkou věnující se holotropnímu dýchání a rovněž muzikoterapeutkou. „Její obrazy tak mohou mít pozitivní účinky i na lidi, kteří si je prohlížejí,“ pokračoval Mlynek, podle kterého mohou tyto obrazy mít pro některé lidi mít terapeutickou hodnotu.

„Obrazy, které jsou u nás k vidění působí velice pozitivně a barevně,“ upřesnil Mlynek a dodal, že některé z obrazů doplňuje krátký popisek. „Její vnitřní proces při tvorbě obrazu je přiblížen také tímto textem. Tím může být návštěvníkovi obraz srozumitelnější,“ řekl Mlynek. „Autorka sama říká, že není ten tip, který si sedne a maluje. Nejdříve se v ní něco musí dít, pak je schopna sednout si k plátnu a přenést pocity na něj,“ uzavřel Mlynek. Výstavu zakončí koncert na tibetské mísy a gongy. Představí se na něm i Jana Vysoudilová.

Další zprávy z regionu