Jazzmani si podmanili Střelnici

Jazzklub v českotěšínské Střelnici hostil v pátek večer koncert skupiny Silesian Dixie Band. Zaplněným klubem zněly známé a populární melodie. Ač většině hudebníků táhne už na 80, pořád mají napilno.

Silesian Dixie Band před vystoupením v Českém Těšíně. Foto: tm

„Hraní nás drží při životě,“ zdůraznil kapelník Petr Litwora, který už osmdesátku překročil. „Měsíčně míváme dva až tři koncerty, které hráváme v různém seskupení. Například 26. dubna vystoupíme v třinecké knihovně, kde budeme mít koncert i v květnu, dále nás čekají venkovní vystoupení ve Frýdku-Místku a Českém Těšíně,“ vypočetl Litwora, který je kapelníkem od roku 1982.

„Jako kapelník se musíš starat o všechno, ale na staré chlapy už nemůžu být přísný, spíše kamarádský. Míváme i zkoušky, kde si zopakujeme všechny věci. Máme svůj repertoár s vlastními skladbami, ovšem hrajeme hlavně světové písničky,“ zdůraznil kapelník, který hraje téměř celý život na bicí. „Před vojnou jsem hrál na trombón, ale pak se to různě střídalo. Na vojně jsem hrál na bicí a už jsem u toho zůstal. Pak jsme založili kvartet a jezdívali do zahraničí, vystupovali jsme hlavně na lodích,“ zavzpomínal Litwora, který si nejdále zahrál na Havaji. Jak říká, na lodi bývalo pestré publikum z celého světa, ale po revoluci se občas objevil i Češi a Slováci.

Jazzmani z České Těšína se shodují, že publikum mívají poměrně stálé a většinou staršího data narození. „Ale v Třinci chodí na naše vystoupení všechny generace,“ dodal Litwora.

Další zprávy z regionu