Jazzová scéna černobíle

Do 17. února hostí galerie Centra Folklóru Těšínského Slezska SVČ Amos výstavu černobílých fotografií Augustina Dronga. Expozice nese název Clona 5,6. Vernisáž se konala v pátek 20. ledna.

Lidé mohou obdivovat snímky Augustina Dronga. Foto: SVČ Amos

„Výstavu uvedl bratr již zesnulého fotografa Józef Drong, který je malířem českotěšínské výtvarné skupiny Osmička,“ řekla Magdalena Peč z Amosu. Většina vystavených fotografií se týká jazzové hudby z 80. a 90. letech. „Na snímcích jsou zachyceny velké osobnosti české i polské jazzové scény. Protože se jedná opravdu o významné hudebníky, fotografie nemají popisky. Je na návštěvnících, aby jejich jména odhalili,“ pokračovala Peč. Ale fotograf zachytil i běžný život v regionu, obyčejné lidi v pohraničí.

Augustin Drong se vyučil v oboru kovář – podkovář v Horním Benešově. Po skončení základní vojenské služby pracoval v oborech svářeč a nástrojář. V letech 1972 až 1974 absolvoval obor výtvarná fotografie na Lidové konzervatoři v Ostravě.

O focení se pokoušel už v raném mládí a s postupem času se jeho záliba stala jeho druhou „profesí“. V roce 1972 se stal členem karvinského fotoklubu při Městském domě kultury a zároveň i členem Českého svazu fotografů. V letech 1976 až 1981 byl členem výtvarné skupiny Collegium ´76.

Další zprávy z regionu