Kino na hranici vzpomene na Švejka

Letos uplyne sto let od úmrtí českého spisovatele, publicisty a žurnalisty Jaroslava Haška. Těšínský filmový festival Kino na hranici si proto ve svém pětadvacátém ročníku připomene tvůrce legendární postavy dobrého vojáka Švejka.

Jaroslav Hašek. Foto: archiv pořadatele

Haškovu tvorbu si diváci vychutnají v retrospektivní sérii sedmi snímků tohoto autentického autora. Mezinárodní filmový festival Kino na hranici se koná v polském Těšíně a Českém Těšíně od 29. dubna do 3. května.

Sedm snímků na náměty próz Jaroslava Haška (1883–1923) se bude promítat na šesti místech, včetně Mostu přátelství na hranici Polska a Česka. Nejstarší z nich, snímek Miroslava Hubáčka s názvem Haškovy povídky ze starého mocnářství, byl natočen v roce 1952.

Haškova tvorba ale neposloužila jako inspirace jenom českým filmařům. A proto na programu festivalu jsou i díla polských a maďarských tvůrců.

„Hašek byl mystifikátor, kterému nebylo nic svaté. Dokázal satiricky pranýřovat veškeré lidské projevy. Je autorem více jak třinácti set povídek a několika větších próz, jejichž vrcholem, co do kvality, světové proslulosti i počtu stran jsou určitě Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války,“ řekl český programový ředitel festivalu Martin Novosad. A právě toto dílo, které bylo přeloženo do více než 60 jazyků, tak nemůže chybět ani na festivalu Kino na hranici.

Další zprávy z regionu