Kniha a výstava připomínají výročí českého školství

Stoleté výročí českého školství v Jablunkově připomíná výstava ve vestibulu školy a hlavně nová knížka, která bude k mání široké veřejnosti.

Pavel Kantor představuje výstavu ve škole. Foto: tm

Nápad na knihu vznikl v roce 2020. „Shodli jsme se na něm na schůzce s vedoucí odboru školství a kultury Terezii Műllerovou a naší učitelkou dějepisu a zastupitelkou města Janou Sagitariovou. Rovněž jsme se dohodli předložit zastupitelům návrh, zda by finančně podpořili knihu mapující 100 let českého školství v Jablunkově,“ řekl ředitel jablunkovské české základní školy Pavel Kantor.

Představitelé nejvýchodnějšího města republiky následně odsouhlasili částku 300 tisíc korun, která zahrnuje nejen práce na knize, ale i tisíc jejich výtisků.

Knihu zpracovali historici Muzea Těšínska Radim Jež a Ilona Pavelková. Vycházeli nejen z archivních dokumentů, ale také prostřednictvím školy oslovili veřejnost, zda by pro potřeby vzniku knihy nezapůjčila dobové fotografie a materiály. Velmi aktivní byli kantoři, kteří se sami obraceli na spoluobčany, o kterých věděli, že by mohli mít doma nějaké materiály týkající se historie školy. Publikace na 151 stranách mapuje etapy vývoje jablunkovského školství – meziválečné období, druhou světovou válku, poválečné období atd.

„Knihu jsem ještě neměl v ruce, ale viděl jsem její jednotlivé kapitoly, včetně obálky knížky. Z toho, co jsem spatřil, mám skvělý pocit. Jsem rád, že v jedné knize budou ucelené informace o českém školství v Jablunkově. Bude i zdrojem informací pro další generace,“ uvedl Kantor.

Kdy bude kniha fyzicky k dispozici, zatím ještě není jasné. „Zřejmě ji budeme prodávat i ve škole a chci v tomto směru oslovit JACKi a místní knihkupectví. Veškeré informace o prodeji budou na webových stránkách školy a na sociálních sítích,“ vysvětlil ředitel.

Stoleté výročí připomíná také výstava umístěná v prostorách školy. Jádro výstavy vytvořilo Muzeum Těšínska a nachází se ve vestibulu školy, dvanáct panelů nabízí přehledně historii jablunkovského školství a věrnou ukázku interiéru třídy z doby mezi válkami. Učitelé s žáky se snažili na jednotlivých patrech zachytit dobovou atmosféru výuky v čase a připomenout, jak historické události a události ve městě obsah výuky ovlivňovaly. „Zatím výstava slouží pouze našim žákům a pedagogům. Kladli jsme důraz na to, aby měla vzdělávací cíl – aby si žáci dokázali představit, jak to zde v Jablunkově se školstvím bylo, ve kterých budovách ve městě se vyučovalo a které významné osobnosti v Jablunkově působily,“ řekl Kantor.

Další zprávy z regionu