Kovalová představuje svůj svět

Můj svět je název výstavy obrazů Lenky Kovalové, kterou do 8. října hostí galerie v Těšínském divadle.

Vernisáž v Těšínském divadle. Foto: TD

„Návštěvníci se mohou těšit na obrazy z období posledních dvou let. Jedna se o olej a akryl v kombinaci s křišťálovou pryskyřicí,“ nastínila malířka Lenka Kovalová s tím, že inspiraci nachází ve svých prožitcích uvnitř sebe, když se na chvíli zastaví a dokáže se odpoutat od vnějšího světa. Tvoří po celý rok. „Ale možná jaro je více inspirující, protože přichází obnova, vše se rozvíjí a je plné energie,“ doplnila malířka.

Lenka Kovalová se narodila v podhůří Beskyd a svůj život prožívá převážně v jejich náruči. I když miluje moře a slunce, její domov a přístav je právě zde. Od dětství inklinuje k tvoření.

Výtvarná čistota, ženská jemnost, kultivovanost a originalita se odrážela i v propagačních materiálech a ve všem, co vytvářela ve svých zaměstnáních, z nichž nejdelší bylo působení v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku.

Jako malířku ji ocenily osobnosti ze světa výtvarného umění, mezi nimi Karel Funk, František Nikl, Jan Kristofori. Jaromír Skřivánek označil její tvorbu jako pozitivní sensualismus. Své obrazy vystavuje doma i v zahraničí. Je členkou výtvarné skupiny In Signum.

Další zprávy z regionu