Lake Malawi budou bojovat o finále Eurovize v úterý

Skupina Lake Malawi, v níž vystupuje zpěvák pocházející z Třince Albert Černý, je už týden v izraelském Tel Avivu. Právě tam dokončuje přípravy na semifinálové vystoupení (úterý 14. května od 21 hodin na ČT2) během pěvecké soutěže Eurovize.

Skupina Lake Malawi, uprostřed Albert Černý. Foto: promo

Od konce ledna, kdy veřejnost a odborná porota poslaly na letošní ročník Eurovize skupinu s vazbami na náš region, uběhlo už více než čtvrt roku. Lake Malawi během té doby trénovali soutěžní píseň Friend of a Friend, s níž vystoupí v semifinále už příští týden před desítkami milionů diváků z celého světa.

K přípravě se pak vázalo také předsoutěžní vystupování v několika zemích Evropy a vymýšlení pódia, o němž česká delegace před odletem prohlašovala, že je nejlepší, jaké Česko do soutěže doposud vymyslelo.

„První kamerová zkouška tady v Tel Avivu proběhla hladce, izraelská organizace je perfektní. Ve speciální místnosti jsme potom se štábem konzultovali zvuk i obraz. Naše připomínky vzali v potaz a už se těším na výsledek v televizi,“ řekl frontman kapely Albert Černý.

Předběžné odhady odborníků predikují, že by se Lake Malawi měli kvalifikovat do sobotního (18. května od 21 hodin na ČT1) Grand finále. Tam by se pak představili mezi dalšími finalisty, kteří postoupili i ze čtvrtečního semifinále. Sobotní závěrečnou show pak každoročně sleduje okolo 200 milionů lidí z celého světa.

Diváci by však neměli zapomenout, že nemohou hlasovat pro reprezentanta své země. „Pokud máte přátele v některém ze států, který s námi soutěží v semifinále, poproste je, ať hlasují pro nás,“ vyzývá třinecký zpěvák. Stejné pravidlo platí také pro Grand finále. „To je ale výhodou, protože 10milionové Česko by nikdy nemělo šanci například nad 80milionovým Německem,“ poznamenal Albert Černý, který si účast v soutěži užívá.

Další zprávy z regionu