Lake Malawi se chystají do Izraele

Necelý měsíc schází do vystoupení třineckého rodáka Alberta Černého před mnoha miliony diváků na soutěži Eurovize v izraelském Tel Avivu. Zpěvák se svou kapelou Lake Malawi proto pendluje po Evropě, což prokládá zkouškami, nácviky a dalším náročným programem.

Lake Malawi se dostává mediální pozornosti také v zahraničí. Foto: promo

Kapela Lake Malawi, kterou na počátku letošního roku vybrali Češi společně s odbornou mezinárodní porotou jako reprezentanty naší země pro pěveckou soutěž Eurovize, zažívá náročný program. „Před několika dny jsme se vrátili z Pre Party z Amsterdamu, kde jsme se poprvé potkali s ostatními soutěžícími. Vystoupili jsme tam se svou písní Friend of a Friend před téměř pěti tisíci posluchači,“ řekl Albert Černý, frontman kapely a třinecký rodák.

Další Pre Parties, jak jsou předsoutěžní setkání zpěváků Eurovize označována, měli čeští zástupci na programu minulý víkend, kdy zavítali do Londýna. Do odletu do Izraele se zúčastní ještě vystoupení v Madridu a Moskvě. „Právě ve Španělsku je naše písnička nejvíce oblíbená. Chystáme se tam příští víkend a doufáme, že tyto fanoušky potkáme i naživo,“ prozradil Černý a dodal, že i Češi budou mít možnost poslechnout si soutěžní píseň naživo během charitativního koncertu Pomozte dětem, který bude vysílat Česká televize 22. dubna.

Podle zpěváka však kapela v posledních dnech nejen cestuje, ale prožívá také intenzivní přípravu. „Úplně náročné mi to nepřijde. Je to spíše nějaká nutnost, aby člověk vůbec mohl vystoupit v přímém přenosu pro miliony lidí a aby se připravil na to, co přijde potom. I tak si myslím, že přes všechnu přípravu mít nějakou trému budu,“ přiznal zpěvák. „Prožíváme sice hektické dny, na druhou stranu mě těší, že můžeme Eurovize využít k tomu, abychom se představili a také připomněli českým fanouškům,“ řekl a doplnil, že si tento program užívá.

Lake Malawi během eurovizní Pre Party v Londýně. Foto: promo

S reprezentací se pojí také vystupování v mnoha médiích po celé Evropě. „Například minulý týden jsme byli v pořadu Mira Žbirky nebo v Radiožurnálu. Na našich výjezdech nás pak zpovídají i zahraniční média, takže se učíme lépe komunikovat v angličtině,“ pověděl frontman Lake Malawi a vysvětlil, že jde například o dvacet rozhovorů v angličtině během jednoho dne, z čehož je pět na kameru s velkou vrstvou make-upu.

V minulých týdnech skupina navštívila i pořadatelskou zemi na Blízkém východě, kde natáčeli medailonek, který pořadatelé odvysílají těsně před květnovým vystoupením kapely. „My jsme si mysleli, že budeme tančit nějaký tradiční izraelský tanec, tak to ale nebylo. Ve studiu se nás ujaly tři tanečnice ve stylu moderních videoklipů z MTV a chtěly po nás jednoduchou choreografii. Je pravda, že nás to sice dostalo z komfortní zóny, i tak jsme si to užili. Později nás Izraelci vzali také do starého kolosea nebo k moři,“ prozradil Černý s tím, že pořadatelé se snaží v těchto klipech ukázat své památky a hezká místa. Zároveň si zpěvák pochvaloval, jak je Izraelci ve své zemi hostili.

Do centra dění v Tel Avivu se skupina přesune 2. května, aby měla dostatečně dlouhou dobu na aklimatizaci. „Během samotných vystoupení budeme na pódiu jen my tři a další tři vokalisté budou za plentou. Pro show máme připravené i tři ledkové rámy, bude to ale spíše minimalistické. Nemáme v plánu extravagantní kostýmy ani přehnanou choreografii,“ uvedl zpěvák a dodal: „Chceme se pohybovat přirozeně, jak na koncertu. První sloku odzpíváme vedle sebe, druhou budu pochodovat a tančit a v závěru chci, aby mě kamera následovala a divákům v televizi se tím otevře pohled na celou arénu a lidi v ní.“

Své oblíbenosti si Lake Malawi všímají i na sociálních sítích, kde jim přibývá příznivců. „To je na Eurovizi běžné, stejně tak ale můžeme zažít podobný pád po skončení soutěže. Byli bychom rádi, kdybychom si z těch dvou set milionů diváků udrželi třeba milion, který bychom mohli nazývat skalními fanoušky,“ uzavřel Albert Černý.

Další zprávy z regionu