Marek Džupin vystavuje nejen snímky Beskyd

Barevné i černobílé fotografie Marka Džupina jsou do 22. září k vidění v Jablunkovském centru kultury a informací (JACKi). Jeden z vystavených snímků je i součástí knihy, která zachytila obyčejný život během jednoho dne v České republice.

Expozice v budově JACKi. Foto: tm

Návštěvníci JACKi uvidí tvorbu Marka Džupina rozdělenou na dvě části. V jedné z nich jsou barevné snímky okolních Beskyd. „Zkrátka krásné pohledy na naše kopečky,“ doplnil Džupin. Ve druhé části jsou asi 15 let staré fotografie, které jsou kvůli autentičnosti v černobílém formátu. „V té době jsem na Hrčavě fotil práci člověka s koněm, což bylo úžasné. Byl jsem domluvený s chlapem, který tenkrát ještě koně měl. On dělal svou práci a já ho fotografoval,“ upřesnil Džupin, pro kterého to byl veliký zážitek. Zároveň dodal, že podobné fotografie jsou pomalu vzácností – hlavně práce člověka s koněm na poli.

Mezi snímky zachycujícími stahování dřeva v lese je i fotografie, která uspěla v projektu Jeden den v životě České republiky. „Cílem projektu bylo v daný den zachytit obyčejný život, o což se snažili fotografové napříč republikou. Z mnoha snímků byl pak do následné publikace zařazen i můj přibližující stahování dřeva,“ řekl fotograf, podle kterého vznikla jablunkovská výstava spíše náhodou. „JACKi během prázdnin pořádalo hudební večery v parku a já na jednom z nich vystupoval s kapelou O. S. G. Slovo dalo slovo, a když už jsem v Jablunkově koncertoval, připravil jsem i snímky na výstavu,“ vysvětlil Džupin.

„Jednou z doprovodných aktivit v rámci Hudebního léta v parku byla open-air výstava fotografií Marka Džupina, který u nás koncertoval s kapelou O. S. G. Výstava se moc líbila, tak jsme ji nainstalovali do galerie v budově JACKi, aby mohla potěšit oči našich turistů a návštěvníků,“ řekla ředitelka JACKi Gabriela Niedoba.

Další zprávy z regionu