Muzeum opět přivítá návštěvníky

Muzeum Třineckých železáren a města Třince veřejnosti opět otevírá výstavní síně pro návštěvníky. A to od úterý 19. května. K vidění ponechává atraktivní výstavy Werkfušky, Mykokosmos a Atlas ptáků neobyčejných.

Nejen sekačky domácí výroby mohou návštěvníci obdivovat na výstavách ve znovuotevřeném muzeu.

Výstava socialistického kutilství se před uzavřením muzea těšila obrovskému zájmu návštěvníků a patřila k nejnavštěvovanějším výstavám v historii. „Do jejího prodloužení zasáhla pandemie covid-19, proto jsme se rozhodli ji ještě nechat na svém místě. Především díky vstřícnosti majitelů exponátů se to podařilo,“ říká vedoucí muzea Eva Zamarská.

Výstava Werkové fušky je ukázkou manuální zručnosti a kutilského umu místních hutníků, slévačů, strojařů, dřevomodelářů i elektrikářů. Ukazuje, jak si lidé v dobách socialistického nedostatku uměli poradit sami a vyrobit si zařízení pro zahradu i domácnost sami. V mnohých případech s vydatnou pomocí materiálu z fabriky. Pod jejich rukama vznikaly zahradní traktory, štěpkovače na dříví, cirkulárky, štípačky, lisy na ovoce či žehlící mandly. I ty jsou na výstavě k vidění.

Stejně tak se velkému zájmu těšila výstava věnovaná mykologii. Vášniví houbaři se v ní mohou seznámit a obdivovat množství rozličných druhů hub. A za zastavení rozhodně stojí i výstava nazvaná Atlas ptáků neobyčejných, mapující skutečné či mytologické druhy ptáků, které ovlivnily lidskou fantazii a byly předlohami pro souhvězdí, božstva či se staly symboly různých vlastností.

Všechny tři expozice v muzeu zůstanou do konce července. Pak už pro ně pracovnice muzea připravují další nové atraktivní expozice. „Velmi smutná je pro nás ovšem skutečnost, že poprvé se letos neuskuteční tra-diční Muzeální léto, které každoročně navštíví několik stovek dětí a dospělých, nesplníme tak podmínku pro konání akcí,“ konstatuje Eva Zamarská.

Novinkou bude od 1. 7. výstava fotografií Luďka Ovesného nazvaná Zóna Černobyl 30 let poté. Fotografie znázorňující novodobou podobu jedné z největších jaderných katastrof planety je v Třinci zapůjčena díky vstřícnosti Klubu kultury Napajedla. Návštěvníci ji budou moci obdivovat na panelech ve venkovní galerii v zahradě u muzea až do 8. listopadu.

Muzeum má nové webové stránky.

Další zprávy z regionu