Na premiéru se připravují všechny tři soubory

Divadelní sezona je v plném proudu. V Těšínském divadle chystají během ledna tři premiérová představení.

Zkouška na představení Jezinky bezinky. Foto: TD

„Nejprve v sobotu 6. ledna v 17.30 hodin uvedou kolegové z Polské scény Mickiewiczovy Dziady, titul, který lze jistě označit za součást polského kulturního dědictví. Název Dziady je označením pohanského svátku, jakési obdobě Dušiček, během nějž bylo možné komunikovat se zemřelými,“ nastínila mluvčí divadla Iva Lupková. Dodala, že mnohovrstevnatý děj s početnými postavami je součástí rozsáhlejšího Mickiewiczova díla. Režie se ujal šéf Polské scény Bogdan Kokotek.

Bajka v sobotu 13. ledna zahraje Nebeskou tkadlenku, českou verzi už dříve vloni v polštině uvedené Tkaczky chmur. Obě režírovala Dora Bouzková. Pohádka o hluboké sourozenecké lásce a zlatém jablku, které léčí všechny nemoci a trápení poví, jak uchopit to, co je v životě nevyhnutelné a těžké, jak si poradit s emocemi, které se těchto chvílích objevují.

Velkou porci zábavy nachystal český umělecký soubor na sobotu 20. ledna, kdy se uskuteční premiéra komedie Josepha Kesselringa Jezinky bezinky. „Ta tak moc na Broadway pobavila Jana Wericha, že se postaral o její překlad a uvedení u nás. A důvod? Prý se nikdy dřív v divadle tolik nenasmál. Doufáme, že se to povede také nám v režii Petera Gábora,“ uzavřela mluvčí divadla Iva Lupková

Další zprávy z regionu