Nad schodištěm bdí Pindurova luna

Působivé fotografie místního rodáka Josefa Pindura zachycující (nejen) Měsíc zdobí schodiště Místní knihovny v Mostech u Jablunkova. Oko fotografa Josef Pindur zdědil po svém otci. Fotografování, které je jeho zálibou, se věnuje už téměř 25 let.

Josef Pindur zachytil zapadající Slunce nad Lysou horou. Foto: JP

„Nejraději fotím Měsíc a východy i západy Slunce, které je v mém hledáčku na prvním místě. Moc rád fotografuji také přírodu,“ prozradil fotograf samouk.

Jedním z jeho největších letošních úlovků je Slunce zapadající přímo za Lysou horou. Na tento okamžik podle svých slov čekal rok. „V nejbližší době se chystám vyfotit Slunce i Měsíc, když budou zapadat přímo za Javorovým vrchem. Rovněž bych rád zachytil na video průlet ISS stanice ve chvíli, kdy prolétává před Sluncem nebo před Měsícem,“ poodhalil své plány.

V mostecké knihovně dominují snímky Měsíce. „Vyfotografovat Měsíc není těžké. Je potřeba správné načasování, pokud chcete, aby zrovna zapadal za nějakým objektem – třeba kostelem, hradem a podobně,“ řekl Josef Pindur a dodal, že na fotografování má nejraději možnost vidět věci jinak než ostatní. „Stačí se jen správně dívat a vnímat, čekat na tu pravou chvíli. Být ve správný čas na správném místě.“

Další zprávy z regionu