Návštěvníci muzea se ocitnou v sanatoriu

Socha zakladatele, někdejší ordinace, zimní zahrada a spousta dobových zdravotnických přístrojů a nástrojů tvoří součást proměnné výstavy Plicní sanatorium v Jablunkově, kterou lze navštívit až do listopadu v Muzeu trojmezí v Jablunkově.

Mezi vystavenými exponáty nechybí ani dobové zdravotnické pomůcky. Foto: ba

„Výstava přibližuje vznik, vývoj a další osudy jablunkovského sanatoria, které v letošním roce slaví stoleté výročí. Je fenoménem, který činí Těšínsko slavným po celé zemi,“ uvedl ředitel Muzea Těšínska Zbyněk Ondřeka.

Autorkou výstavy je jeho kolegyně Ilona Pavelková. Spolupracovala se Šárkou Vebrovou, jež se postarala o výtvarné řešení a realizaci. Vznik a dějiny léčebného zařízení přibližují nástěnné výstavní panely. Ve vitrínách se nacházejí veškeré zdravotnické přístroje či nástroje z první a druhé poloviny uplynulého století a také socha hlavy Václava Jelínka, který se o vznik plicního sanatoria v Jablunkově zasloužil. Expozici dotváří ordinace, lékařský pokoj a zimní zahrada.

„Součástí expozice je také malá vitrína s několika zajímavými předměty. Patří mezi ně porcelánová mísa s německým nápisem z doby okupace a ústavní noviny, do kterých přispívali pacienti i personál. V zásuvkách vitrínky jsou i herbářové položky z roku 1977, kdy docházelo k jejich dokumentaci,“ podotkla historička Ilona Pavelková.

Sanatorium Jablunkov sídlí ve významné funkcionalistické stavbě, která je státem chráněnou kulturní památkou. Na přilehlých pozemcích se nachází park s arboretem, který je od roku 1994 registrován jako významný krajinný prvek – Jablunkovský park a od roku 2005 je součástí Unie botanických zahrad České republiky.

Další zprávy z regionu