O Eurovizi bojuje také kluk z Třince

Velkou cenu Eurovize lze bez okolků označit za nejoblíbenější multigenerační nesportovní televizní pořad. Aby taky ne, když ji každým rokem sleduje na 200 milionů lidí po celém světě. Letos se do českého výběru dostala také kapela Lake Malawi Alberta Černého a je jedním z osmi finalistů.

Skupina Lake Malawi s třineckým zpěvákem Albertem Černým (uprostřed). Foto: promo skupiny

Česká televize, jako člen Evropské vysílací unie a tím i organizátor národního výběru reprezentantů ČR pro Eurovizi (Eurovision Song Contest – ESC), minulý týden zveřejnila všechny letošní finalisty. Mezi nimi se objevila i skupina Lake Malawi, v níž zpívá Třinečan Albert Černý. Dalšími kandidáty jsou Hana Barbara, Tomáš Boček, Andrea Holá, Pam Rabbit, Barbora Mochowa, Jakub Ondra a Jara Vymer.

„Úspěch Mikolase Josefa během loňského ročníku, který se po šestém místě stal v zahraničí nejposlouchanějším českým interpretem všech dob, způsobil obrovský nárůst zájmu o tuto hudební soutěž v České republice. Letos své skladby do soutěže přihlásilo dvakrát více českých interpretů než vloni, konkrétně přes šedesát,“ prozradil producent televize Jan Potměšil a dodal: „Kvalita zaslaných písní byla tak vysoká, že jsme se rozhodli vybrat nakonec osm finalistů, tedy o dva více než loni.“

Lake Malawi se přitom do národního kola dostali bez svého vědomí. „Po absolvování loňského Songwriting campu poslal naši píseň Friend of a friend do České televize pořadatel kempu Jan Vávra. V ČT z ní byli nadšeni a chtěli, ať se přihlásíme oficiálně. Nejdříve se mi ten nápad líbil, ale po promýšlení jsem řekl kategorické ne,“ vzpomněl na období po vzniku skladby frontman kapely Albert Černý.

Jeho postoj změnilo až setkání s českými zástupci ESC z televize. „Vysvětlili mi, že tato mezinárodní soutěž není jen přehlídkou bizarních, kýčovitých kostýmů, ale že má i normální fanoušky po celém světě a je jich opravdu hodně,“ prozradil zpěvák, v čemž ho později utvrdil i jeden z organizátorů prestižního hudebního festivalu The Great Escape z Velké Británie, kde kapela v minulosti koncertovala. „Poté, co se dozvěděl o naší účasti v Eurovizi, kontaktoval mě, popřál nám hodně štěstí a řekl, že je to pro nás dobrá šance. Přitom jsem si myslel, že se lidé z hudební branže ve Velké Británii dívají na tuto soutěž skrz prsty,“ přiznal Černý.

Zahraniční oblíbenost soutěže v minulosti potvrdila třeba i zpěvačka Marta Jandová, která se jí zúčastnila s Václavem Noidem Bártou v roce 2015: „Šestnáct let jsem žila v Německu, kde se na Eurovizi koukají všichni, včetně nejdrsnějších rockerů. Pro Němce je to velký večer, nejspíš i proto, že tuto soutěž dvakrát vyhráli.“

Pro Lake Malawi se tak stalo Eurovision Song Contest jakousi olympiádou skladeb. „Pro mě konkrétně je to o tom, jestli se v letošním ročníku najde písnička, jako třeba Waterloo od skupiny ABBA (ta pěveckou soutěž s touto skladbou v roce 1974 vyhrála a proslavila se tím na celém světě, pozn. red.). To by byla známka kvalitního ročníku. Zároveň věřím, že naše píseň Friend of a friend, z níž mám obrovskou radost, by mohla uspět,“ dodal.

V oficiální aplikaci Eurovision Song Contest můžete Lake Malawi podpořit.

Lake Malawi se chtěli už v minulosti více otevřít novým možnostem, což jim nyní Eurovize nabízí. „Přál bych si, aby to pro nás byl odrazový můstek do celého světa. K tomu ale budeme potřebovat, aby nám lidé posílali své hlasy,“ prosí zpěvák.

Kdo by tedy chtěl tuto kapelu podpořit, musí si do svého chytrého telefonu stáhnout oficiální aplikaci nazvanou Eurovision Song Contest. V ní si najít české národní kolo, které je označeno českou vlajkou a slovy „vote now“, a tam pak vyhledat fotografii Alberta Černého, který zde zastupuje Lake Malawi. Po jeho rozkliknutí je dále potřeba zmáčknout srdíčko, u něhož je napsáno „vote for this artist“. Hlasovat je možné pouze do pondělí 21. ledna.

„Je to šance pro kluka z Beskydské ulice v Třinci na Terase, aby zahrál pro dvě stě milionů lidí. Pokud budete tak hodní, stáhnete si do svých mobilů zmiňovanou aplikaci a pošlete nám hlas, tak možná změníte život nejen mně, ale třeba posunete Třinec a region na hudební mapě zase někam dál,“ uzavřel svým přáním Černý.

Další zprávy z regionu