Objektiv Jindřicha Štreita zachycuje bezdomovce

Na pětadvacet působivých velkoformátových snímků zachycujících lidí bez domova, žijících na okraji společnosti, je do konce února k vidění v sídle Slezské diakonie v Dukelské ulici v Českém Těšíně.

Jindřich Štreit vystavuje v sídle Slezské diakonie. Foto: EŚ

Je to výběr unikátních portrétů z fotografického cyklu Kde domov můj, jehož autorem je jeden z nejznámějších českých fotografů, světově uznávaný dokumentarista Jindřich Štreit.Výstava je společným počinem Albrechtovy střední školy a Slezské diakonie, která letos slaví 30. výročí své činnosti. U této příležitosti vznikl projekt 30 Proměn, v jehož rámci proběhne řada akcí.

„Chceme poukázat na pozitivní změny v životech svých současných nebo bývalých klientů. Víme, že v naší společnosti žijí lidé, kteří si nejsou schopni zajistit domov, a nejsou to jen bezdomovci, ale i lidé s postižením anebo senioři. Jsem ráda, že jim diakonie pomáhá. Děkujeme všem, kteří dávají svá srdce do toho, aby proměnili jejich životy k lepšímu,“ řekla ředitelka Slezské diakonie Zuzana Filipková.

Zahajovací akcí jubilejních oslav a zároveň projektu 30 Proměn je výstava Kde domov můj. „Těší mě, že začínám celý projekt. Není časté ani obvyklé, aby ve městě působila diakonie a také výborná škola, která se stará o propagaci, a navíc aby všechno podporovalo město. To je právě v Českém Těšíně a mám z toho velkou radost,“ uvedl na vernisáži autor výstavy Jindřich Štreit.

Výstava známého fotografa budí zájem. Foto: EŚ

Zmínil, že fotografuje 55 let a celou svoji uměleckou cestu zaměřil na sociální projekty. „Fotografoval jsem lidi nemocné, postižené, staré, drogově závislé, kuřáky, alkoholiky. Bezdomovectví je téma na první pohled velmi atraktivní. Ale protože o tom člověku na ulici nic nevím, řekl jsem si, že se mu budu vyhýbat. Když chcete vytvořit fotografie, které jsou trošku jiné, musíte ty lidí poznat a také je pochopit. A protože lidé bez domova patří do ranku, který jsem si vybral, nakonec jsem se rozhodl to zkusit. A čtyři roky jsem fotil bezdomovce,“ vyznal. Dlužno dodat, že jedním z vynikajících dokumentárních projektů fotografa je také kniha z roku 2000 „Lidé Třineckých železáren“, obsahující 50 černobílých snímků zachycujících život v provozech hutě.

Na vernisáži Štreit představil knihu se stejným názvem jako výstava Kde domov můj. „Není to klasická kniha, ale kniha objekt. V krabici vytvořené z papundeklu, materiálu blízkého bezdomovcům, je volně vloženo 91 fotografií a velký plakát s přehledem všech snímků i několika texty o lidech bez domova. Kdo si koupí knihu, koupí si vlastně i výstavu, kterou si může udělat z fotografií,“ poznamenal Štreit.

Výstavou Kde domov můj spolupráce Českého Těšína s umělcem zdaleka nekončí. Výstupem projektu 30 Proměn bude publikace s příběhy třiceti lidí. Do grafického zpracování se zapojí studenti Albrechtovy střední školy se svým učitelem Michalem Popieluchem. „Je to výborné téma pro studenty, nahradí jim to učebnici a záštitu nad knihou převezme Jindřich Štreit,“ dodal Popieluch, který před léty studoval u profesora Štreita obor Tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě.

Další zprávy z regionu