Piktorialisté z Jablunkova dobývají svět

Šest let fungování mají za sebou jablunkovští piktorialisté Jiří Jurzykowski a Josef Frydrych. Jurzykowski toto období shrnuje: „Získali jsme zkušenosti a vybíráme si. Člověk se zdokonaluje a má jiný pohled. Například některé věci, které jsem vystavoval před pěti lety, bych už dnes na výstavu nedal.“

Jiří Jurzykowski se při práci bez počítače neobejde. Foto: tm

Podle něj si oba fotografové vytvořili každý svůj osobitý styl a nelezou si navzájem do zelí. „V piktorialu je veliké množství tvorby. Nejsou dána přesná pravidla, jak by výsledek měl vypadat,“ řekl Jurzykowski, podle kterého je piktoriání fotografie malování světlem. „Tvorba je podobná, jako když člověk maluje. Jedná se o fantazii, náladu a představivost autora. Hodně využívám snímky modelů, které jsem udělal v Návsí. Mají tam úžasné exempláře tanků, letadel a dalších věcí. Nafotím si vše z různých úhlů, ať mám do zásoby a nemusím pak lítat třeba na Dny NATO,“ prozradil Jurzykowski, podle kterého je velké letadlo oproti modelu trošku jiné. „Ale když to umíte zpracovat ve photoshopu, rozdíl nepoznáte. Modely jsou hodně propracované, navíc vždy potřebuji jen určitou část modelu. Vždyť má výsledná fotografie se skládá třeba i z 50 částí fotografií,“ vysvětlil umělec.

Jurzykowski většinou začíná pracovat tak, že nemá konkrétní představu, co bude tvořit. „Musí být emoce. Když nemám náladu, tak i dva měsíce na to nesáhnu. Když přijdou emoce a nálady, jde to samo. K fotografiím proto nedávám žádný popisek. Ať si člověk sám vybere, jak na něj působí, a není ničím ovlivněn,“ vysvětlil.

Na mnoha snímcích je Jablunkov. „Až po 50 letech jsem si uvědomil, jak je nádherný. Fascinují mě různá zákoutí, fresky a další. Chodíte kolem nich každý den, ale když se nezastavíte, neuvidíte je. Proto je mi i líto starého Jablunkova, který je nenávratně pryč. Tam byla krásná zákoutí,“ posteskl si Jurzykowski, který si s kolegou Frydrychem velice rozumí. „Konzultujeme navzájem svou tvorbu. Je dobré mít jiný úhel pohledu, než je ten váš,“ řekl.

Umělec nyní má volnou tvorbu a chystá se na další věci. Aktuálně vystavuje společně s kolegou v Polsku, na podzim je čeká výstava v Havířově. „Ale vše je finančně hodně náročné, takže jsme se rozhodli pro tři výstavy ročně, ač nabídek je více,“ dodal Jurzykowski.

Piktorialisté vydali dvě knihy na toto téma. Jurzykowski se dále podílel na knihách k výročí jablunkovských hasičů či místních fotbalistů. „Brousím do knižní grafiky,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu