Podchod ožil popartovým uměním

„Tak to je boží!“ Těmito slovy reagovala minulý týden starší paní na vznikající výtvarné dílo v podchodu pod tratí zvaném Demeloch. Autorkou díla je mladá českotěšínská umělkyně Klaudie Švrčková, studentka ekonomického oboru VUT v Brně.

Klaudie Švrčková při malování podchodu. Foto: Emilie Świdrová

Pošmourný podchod ožil barvitou historií, stěny jsou plné maleb, nápisů a zajímavých myšlenek. Námětů jsou desítky ne-li stovky, každý si něco pro sebe vybere. Na děti čekají jejich oblíbené pohádkové postavičky, starší lidé jsou nadšeni ze siluet známých osobností jako Einstein, Salvador Dalí či Marilyn Monroe. Chodci zde najdou historii Českého Těšína od vzniku až po současnost, nechybí historická tramvaj anebo rozdělení města v roce 1920, což s sebou zároveň neslo rozdělení lidských osudů a mnoho dalších motivů.

Klaudie Švrčková si uchovává citové pouto vůči svému rodnému městu, rozhodla se prezentovat v něm svoji tvorbu netradičním způsobem. „Napadlo mne, že stejně jako má Praha svou slavnou Lennon Wall, kde se lidé fotí a sdílejí to na sociálních sítích, podobnou zeď by mohl mít i Český Těšín. Možná by to přilákalo do města další turisty. Vhodným místem pro realizaci myšlenky byl podchod Demeloch. Vymyslela jsem projekt, poslala na radnici a záhy přišla kladná odpověď, tak jsem se pustila do díla,“ usmála se spokojeně výtvarnice.

„Nápad nás uchvátil, dýchá z něj historie. Navíc jednotlivé příběhy, jimiž ožily stěny podchodu, osloví všechny, jak mladé, starší, tak i cizince, texty jsou totiž mnohojazyčné,“ chválil místostarosta Českého Těšína Tomáš Pavelek.

Další zprávy z regionu