Přes hledáček foťáků se dívají krásně zvláštně

Že to umějí se štětci, ukázaly děti ze speciálních tříd jablunkovské základní školy již loni na své první, úspěšné výstavě. Tentokrát se z malých talentovaných malířů stali fotografové. A školáci se zvláštními vzdělávacímu potřebami se na svět dívají opravdu krásně zvláštně.

Fotografie žáků speciálních tříd jablunkovské základní školy zdobí JACKi. Foto: pm

Své fotografické umění kluci a holky premiérově ukázali minulé pondělí na vernisáži v Jablunkovském centru kultury a informací. „Byli jsme nadšení z obrazů, které jsme loni vytvořili, takže to byla výzva, posunout hranici o něco dál, vymyslet a naučit se něco nového. A tak vznikla myšlenka fotografie,“ popsala nápad učitelka výtvarné výchovy Zuzana Karpecká.

Na výstavu se děti poctivě připravovaly během školního roku. Chodily na výstavy fotek, tvorbu rozebíraly nejen na hodinách tolik oblíbené výtvarky, ale také přímo s fotografy jablunkovského fotoklubu. „Pracovali jsme i na technických věcech – jak zostřit, jak dostat celý objekt na snímek,“ ozřejmila paní učitelka.

Fotky vznikaly ve třídě, ale i během toulek po nejvýchodnějším městě. Mladí umělci si pohráli také z nejrůznějšími efekty, portréty kupříkladu fotili s odrazem slunce v cédéčku či v oroseném zrcadle. Výstava totiž vznikala pod pracovním názvem zrcadlení. „Děti jsou odrazem učitele. To, co do nich vkládá, jak se chová, to mu děti jako zrcadlo vracejí,“ vysvětlila pointu Karpecká.

„Díky paní učitelce jsem se naučil, že obyčejná zeď není jen kus nějakého betonu, ale že na ní jde vytvořit spoustu úžasných věcí,“ svěřil se na vernisáži Dominik, který podle svých slov prožívá na jablunkovské základce ve třídě mezi svými spolužáky ty nejlepší roky života.

Za to také pedagogové poděkovali zřizovateli školy a jejímu vedení, které nešlo cestou inkluze, ale zachovalo speciální třídy, ve kterým mohou děti mezi sebou soutěžit se sobě rovnými.

Výstava fotek dětí bude k vidění v jablunkovské JACKi do konce června.

Další zprávy z regionu