Repliky českých korunovačních klenotů míří do Jablunkova

Výstavu mistrovských replik českých korunovačních klenotů chystá na letošní prosinec a leden příštího roku Muzeum Bible v Jablunkově. Pokud se vše podaří, nejvýchodnější město republiky si tak připíše dokonalý majstrštyk.

Skvosty budou obdivovat lidé v Jablunkově. Foto: promo

„Jsme rádi, že se pro náš region podařilo tuto unikátní výstavu získat. Návštěvníci si budou moci prohlédnout opravdové perly. Pro mnohé to tak může být jedinečná příležitost vidět kus naší historie,“ řekl Petr Hamrozi, ředitel Muzea Bible v Jablunkově. Právě v tomto muzeu chystaná výstava bude. Navíc doplněna o některé zdejší exponáty.

Příběh korunovačního kompletu je navždy spojený s dějinami českého státu. Začal se psát společně s panovníkem Karlem IV., kdy byly ke Svatováclavské koruně přidány další předměty, které dnes tvoří základ svatovítského pokladu nevyčíslitelné hodnoty. V průběhu staletí se u moci střídali panovníci, kteří měli vliv nejenom na současnou podobu našeho státu, ale také klenotů samotných.

Středověké klenoty (koruna, žezlo a jablko) byly používány při korunovacích českých králů až do počátku 17. století a naposledy je s nimi vyobrazen císař Matyáš Habsburský. V průběhu třicetileté války se pak žezlo a jablko dostaly natrvalo do Vídně, kde jsou uloženy dodnes. Nové renesanční kusy žezla a jablka byly vyrobeny pro Ferdinanda I. Habsburského. Současný komplet použil jako první panovník až Ferdinand II. Svatováclavská koruna zůstala jeho oficiální součástí pro svůj historický i symbolický význam.

Autorem replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky například pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské či lombardské koruny. Přesnou repliku korunovačního meče zhotovil zbrojíř Patrick Bárta.

Unikátní výstavu bude možné zhlédnout od prosince 2022 do ledna 2023. Organizátoři předpokládají o tuto výstavu velký zájem. „Jelikož je k dispozici pouze omezený počet vstupenek, mohou si zájemci již nyní objednávat zvýhodněné vstupenky na www.muzeumbible.cz,“ doporučuje ředitel.

Výstavu pořádá Muzeum Bible v Jablunkově ve spolupráci se společností Putovní výstavy CZ, městem Jablunkov, Jablunkovským centrem kultury a informací, Střední školou Jablunkov a dalšími partnery. Mediálním partnerem je Třinecký hutník a portál eSlezsko.cz.

Další zprávy z regionu