Rodačka z Těšína pracovala s Picassem

Ke 100. výročí narození Terry Haass (1923-2016) připravilo Muzeum Těšínska výstavu. Na listopadové vernisáži promluvila historička umění Gina Renotière, dlouholetá přítelkyně Terry Haass. Výstava potrvá do 31. ledna.

Lenka Nováková z Muzea Těšínska (vpravo) děkuje po vernisáži Gině Renotière. Foto: tm

Gina Renotière seznámila přítomné se životem a dílem světoznámé českotěšínské rodačky, jejíž umělecká díla jsou zastoupena v předních světových galeriích a muzeích moderního umění. Terry Haass se narodila před 100 lety jako Terezie Goldmannová.

Z rodného města vedly kroky umělkyně do Mohelnice a Úsova, před nacistickou okupací emigrovala do Francie a poté do USA. Absolvovala zde prestižní školu Art Students League a zapojila se do uměleckého života.

Po roce 1951 je její tvorba spojována s Paříží, která se zároveň stala jejím domovem. V inspirativním prostředí města a ve společnosti proslulých výtvarníků se věnovala především grafice, ale i kresbě, malbě a sochařství. Ateliér sdílela kromě jiných s Pablem Picassem či Marcem Chagallem. Její díla jsou zastoupena v předních světových galeriích a muzeích moderního umění.

„Výstavu u příležitosti stého výročí narození Terry Haass připravil spolek Respekt a tolerance ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc. Její součástí je rovněž filmový dokument Olgy Špátové s názvem Terry z Montmartru,“ pověděla Gina Renotière.

Další zprávy z regionu